Földi, kémiai beavatkozásra kerül sor

2023.06.30. 11:30

Szúnyoggyérítés lesz Zalaegerszegen

Balaicz Zoltán polgármester közösségi oldalán tájékoztatott arról, hogy július 3-án, hétfőn a napnyugta utáni időszakban Zalaegerszegen földi, kémiai szúnyoggyérítés lesz. A beavatkozásnak ezt a módját az indokolja, hogy az európai közegészségügyi hatóságok a légi, kémiai szúnyogirtás lehetőségét megszüntették.

Szakál Eszter

Illusztráció

Forrás: pexels.com

A kémiai védekezés a már kifejlett csípőszúnyogok ellen használható, s azonnal csökkenti a szúnyogártalmat. Az alkalmazott irtószer emberre nem veszélyes, de más rovarokra hat. Éppen ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a területen előforduló méhek védelmére. A gyérítés napján a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a kint szárított ruhákat célszerű összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő egy órában javasolt az ablakokat, ajtókat bezárni, és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt meg kell mosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni tilos. A vérszívók elleni küzdelem sikeréhez egyébként a lakosság is hozzájárulhat. Mivel a házak közötti területre, a lakóingatlanokhoz tartozó kertekbe közvetlenül nem juthatnak el a gyérítő járművek, ezért fontos, hogy a magánszemélyek otthonaikban és közvetlen környezetükben megszüntessék azokat a vízgyűjtőket, melyek a szúnyogok szaporodását segítik. Vízgyűjtő lehet minden olyan edény, eszköz – a virágcseréptől az öntözőkannán keresztül az ereszcsatornáig vagy a takaróponyváig –, amiben a víz hosszabb ideig megáll. Fontos információ az is, hogy a gyérítésre két tartaléknapot jelöltek ki: július 4-ét, illetve 5-ét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában