Hagyományőrző ünnepség

2023.06.23. 20:00

Semmelweisre emlékeztek Nagykanizsán

A Kanizsai Dorottya Kórház a Csónakázó-tó önkormányzati vendégházánál tartotta pénteken Semmelweis-napi ünnepségét, melyen a Semmelweis-emlékérmet az idén dr. Ruszwurm Andrea főorvos, a belgyógyászati szakrendelés vezetője vehette át.

Benedek Bálint

A Semmelweis nap résztvevői a kitüntetettel, balról: Balogh László, Cseresnyés Péter, dr. Ruszwurm Andrea főrorvos és dr. Brünner Szilveszter

Fotó: Szakony Attila

A kórház dolgozói, illetve hozzátartozói részére Semmelweis Ignác születésének évfordulója alkalmából hagyományőrző ünnepséget szerveztek, mely keretében dolgozóik áldozatos és kitartó munkáját köszönték meg és ismerték el. A rendezvény egész napos, családias hangulatú volt. A hagyományoknak megfelelően főzőversenyt és kórházi szépségkirálynő választást is tartottak.

Az esemény megnyitóján Balogh László polgármester köszöntötte a kanizsai kórház közösségét. Beszédében méltatta Semmelweis nagyságát, akinek zseniális megérzései, statisztikai megfigyelései és vizsgálatai évtizedekkel előzték meg korát, de őt magát és felfedezéseit soha nem ismerték el, sőt, elutasítottság övezte egész pályáját.

- A legnagyobb orvoskutatók egyikének nevét viselő napon mindenkinek látnia kell, hogy az egészség és az azt hivatással szolgáló egészségügy a legfontosabb értékünk - folytatta. - Van egy közösség Nagykanizsán, akik emberfeletti küzdelemmel, szakmai és emberi elhivatottsággal egy egész város, térség egészségének őrzői. A kanizsai kórház a meglévő rendszerszintű nehézségek ellenére a legjobbak egyike. Mert az ott dolgozók azzá teszik.

Majd Cseresnyés Péter Nagykanizsa és térsége országgyűlési képviselője lépett a mikrofonhoz. Kiemelte: bár a járványidőszak talán lezárult, de jöttek más problémák, mely az egészségügyet is érintette. A kanizsai kórház a vezetés és a főorvosok segítségével nagyon jó munkát végeztek, öregbítették a kórház jó hírnevét.

- Egy teljesen új struktúrában kezdett el dolgozni az egészségügy, a kórházak, a beilleszkedés, a munka komoly erőfeszítést igényelt mindenkitől - fogalmazott Cseresnyés Péter. - A kanizsai kórház ezen a téren is kiemelkedően teljesített, a kollektíva jól dolgozik, az intézmény jó eredményeket ér el a megelőzésben és a betegek gyógyításában egyaránt. Erre büszke lehet minden dolgozó.

Dr. Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgató főorvosa ünnepi köszöntőjét a 205 éve július 1-jén született Semmelweis Ignác szakmai méltatásával kezdte. Olyan korban élt, amikor a betegek érdekében tett felismerése alapjaiban rengette meg kora betegellátását.

- Aktuálisan olyan történelmi időt élünk, amikor a jelenkori munkánk alapvetően határozhatja meg az egészségügy irányát Nagykanizsán a jövőben - vélekedett. - A világjárvány elindított egy olyan folyamatot, melynek hatása még ma is érződik. Akkor nyilvánvalóvá vált, hogy alapjaiban kell átalakítani az ellátórendszert, melynek alapelvei: a hatékonyság, a betegbiztonság és a szakmai színvonal emelése kell, hogy legyen. Az egészségügyi intézményünk megyei kórházi szintű besorolást kapott, s megőriztük önállóságunkat. A folyamat még tart, egyelőre nem látják biztosan hol lesz a kórházunk helye és egyes gyógyító osztályok szerepe az új struktúrában.

Ezt követően átadták a főorvosi és adjunktusi kinevezéseket, a főigazgatói dicséreteket, a kiváló kórházi dolgozói címeket és Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elismerő okleveleit. A Semmelweis emlékérmet dr. Ruszwurm Andrea főorvos érdemelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában