Programajánló

2023.06.21. 15:46

Pénteken kezdődik a 41. Őrségi Vásár

A már jól bevált hagyományoknak megfelelően ezúttal is június utolsó hétvégéjén rendezik meg a zalai-vasi régió egyik legjelentősebb kézműves és népművészeti rendezvényét, az Őrségi Vásárt. A programsorozat 1981-ben indult hódító útjára, ám a koronavírus-járvány miatt két alkalommal is le kellett róla mondani, így az idei a 41. vásár lesz.

Gyuricza Ferenc

Az Őrségi Vásárban a térség kézművesei, népi iparművészei is bemutatkozhatnak. Képünkön a zalaegerszegi származású Borsos Gyula fazekas standja

Fotó: ZH-Archívum/Gyuricza Ferenc

A rendezvény elsődleges célja a kezdetektől változatlan, a szervezők továbbra is az Őrség kézműves hagyományainak életben tartását jelölték meg prioritásként. Ennek okán a térség számos kézművese, népi iparművésze mutatkozik be, illetve kínálja portékáját a város központjában kialakított vásárban. A helyiek mellett az ország szinte valamennyi területéről, valamint a Kárpát-medence határon túli térségeiből, elsősorban Erdélyből, Felvidékről és a Muravidék magyarlakta településeiről érkeznek fazekasok, fafaragók, kosárfonók, bőrdíszművesek, kovácsok és háziszőttes-készítők a vasi kisvárosba.  

A háromnapos program ugyan már pénteken elkezdődik, ám a szervezők az évtizedes tapasztalatok alapján szombatra és vasárnapra várják az árusok és kiállítók többségét, ezért ugyanezen a két napon tartják a kulturális és egyéb kísérőrendezvények többségét, de a hivatalos vásárnyitóra is szombaton délelőtt kilenc órakor kerül sor. A kísérőprogramok a régió hagyományőrző és művészeti együttesei, csoportjai számára kínálnak bemutatkozási lehetőséget, mellette kiállítások és előadások, szabadidős és sportprogramok színesítik még a vásárt, ezek egy része viszont a környező településeken zajlik. A fő attrakciót idén a Balkan Fanatik szombat esti és az Apostol együttes vasárnapi vásárzáró koncertje jelenti majd. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában