Egy mozdony ritkaságot is bemutattak

2023.06.25. 15:30

Kisvasút napot tartottak Csömödéren

Szombaton rendezte meg a Zalaerdő Zrt. a hagyományos kisvasút napot a településen a vasútüzemnél. A rendezvényen egy mozdony ritkaságot is bemutattak.

Korosa Titanilla

A szalagátvágásnál Pálinkás Ákos, a bánokszentgyörgyi erdészet igazgatója, Rosta Gyula, Cseresnyés Péter

Fotó: Korosa Titanilla

Közlekedett a dízel járat és Ábel a gőzmozdony is a Lenti-Csömödér-Kistolmács útvonalon, illetve zenevonat is várta a látogatókat. A vonatozás mellett a kísérőprogramok közt vasútmodelleket tekinthettek meg, zenélt a Marching Jazz Band és népi játékok közt válogathattak a gyerekek. 

A ünnepélyes megnyitón Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója szólt az elmúlt időszak fejlesztéseiről. Elmondta, hogy az erdőgazdaság tíz éve folyamatosan fejleszti infrastruktúráját, hogy bővíteni tudja szolgáltatásainak körét, valamint javítsa annak minőségét, hogy a vidék és az erdő kikapcsolódást, pihenést és tanulást szolgáló lehetőségeit mind szélesebb körben igénybe vehessék az itt élők és az ide látogatók. 

Fontos szerepet tölt be ebben az országban egyedülálló hosszúságú, 109 kilométeres kisvasútra, mely idén ünnepli fennállásának 105. évfordulóját. 

A vezérigazgató az elmúlt 10 év fejlesztései közt említett a turistaszálló és a büfé kialakítását, az öt korszerűsített C 50-es mozdonyt, a csömödéri vasúti parkot és játszóteret, az egyedi tervezésben megépített oktatókocsit és az erre alapított erdei iskolát. A Mura Program keretében 2019-ben megújult Ábel, a gőzmozdony, 2019-ben elkészült Kistolmácson 1 kilométer hosszban az új pályaszakasz a községig, valamint 1,8 km hosszban átépítették a szentpéterföldei szárnyvonal egy szakaszát. A felsorolt fejlesztések értéke meghaladja az 1 milliárd forintot.

 

A folyamatos fejlesztés eredménye a rendezvényen bemutatott 1005-ös pályaszámú MK48 mozdony is, mely típusból 1958 és 1961 között 52 darab készült személyszállításra. A mozdony 2000-ben került Csömödérbe Szegedről, évekig keresték a felújítás lehetőségét, ami az elmúlt évben megvalósult, így a vasútüzem személyszállító kapacitása egy igazi ritkasággal bővült. 

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő is jelen volt az eseményen. A politikus gratulált a fejlesztésekhez. Elmondta, hogy a Zalaerdő fejlesztéseit is támogató Mura Program elindításakor azt a célt tűzték ki, hogy e térségben turisztikai fejlesztések valósuljanak meg, hogy ténylegesen adjon nagyobb lehetőséget a környék az ide látogató turistáknak. A belföldi turizmus erősödött az utóbbi években, emelkedik azok száma is, akik a kisvasutat kipróbálják és ezen utazva ismerik meg  vidéket. Hozzátette, hogy a belföldi turizmus nem csak azért fontos, hogy Zala természeti kincset megmutassuk, hanem a helyi gazdaság is erősödik ezáltal. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában