Gyertyagyújtás

2023.06.04. 19:30

Holokauszt megemlékezés Zalaegerszegen

A hagyományokhoz híven június első vasárnapján tartják meg Zalaegerszegen a holokauszt gyászmegemlékezést, a városból elhurcoltak és meggyilkoltak sorsát felidézve. A zsidó hitközség és a város önkormányzata közös megemlékezése során a résztvevők délelőtt végigjárják és megkoszorúzzák a zsidó és roma áldozatok emlékhelyeit, majd a volt zsinagógában rendezik meg a gyászemlékezést, végül a zsidó temetőben leróják tiszteletüket.

Arany Horváth Zsuzsa

Virágh Judit meggyújtja a gyertyát

Fotó: Pánczél Petra

Idén a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben az emlékezőkhöz beszéddel csatlakozott Eva Schwarzmayer, az ausztriai Rechnitz közösségében működő RE.F.U.G.I.U.S egyesület elnöke. Elmondta a holokauszt tragédiájával kapcsolatos gondolatait Bali Zoltán alpolgármester, Virágh Judit, a zalaegerszegi zsidó hitközség elnöke, valamint Radnóti Zoltán rabbi is. A szónokok a szavak erejéről beszéltek, amelyek Salamon király szerint boldogságot és tragédiát egyaránt hozhatnak. A 79 évvel ezelőtt történteket nem lehet elfelejteni, hiszen csak Zalaegerszegen az 1400 főből álló zsidó közösségből csupán 133-an élték túl a megbélyegzést, kirekesztést, gettósítást, végül koncentrációs táborba hurcolást. Holott a város fejlődéséhez a Rohoncról a XVIII. században Zalába települők jelentősen hozzájárultak. A zsinagógában az emlékezés gyertyáit egyenként gyújtották meg, egyiket a holokauszt túlélője, Molnár Bella.

Radnóti Zoltán rabbi és Kozma Zsolt kántor
Fotó: Pánczél Petra

A megemlékezésen Kozma Zsolt kántor és Tóth László, a hangversenyterem igazgatója, zongoraművész működött közre, aki két Beethoven szonátát játszott el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában