Göcseji Hacacáré tizedszer

2023.06.26. 15:00

Folklór kavalkád lesz Becsvölgyén

Jubilál a Göcseji Hacacáré, Zala vármegye néptánc és népzenei fesztiválja. Idén minden eddiginél több, 30 együttes lép színpadra Becsvölgyén július elsején, a Cserta Táncegyüttes szombati rendezvényén.

Mozsár Eszter

A Szarkaláb Táncegyüttes tavalyi fellépése, ők idén is érkeznek a Göcseji Hacacáréra

Fotó: Kovács Gábor

Már húszéves múltra tekint vissza a Kiss-Molnár István koreográfus, néptáncpedagógus által elindított zalai folklór mozgalom. A becsvölgyei sokadalom előtt tíz évig a Zalaapáti Boróka Táncegyüttessel és a település művelődésszervezőjével működtették a Zalaapáti Folklór Fesztivált. A becsvölgyeit már önállóan szervezte tovább.

– Remélem, hogy valóban hosszú életű lesz a kezdeményezés, különösen, hogy több éves előzménye volt. A népszerűségét és szakmai jelentőségét mutatja, hogy idén 30 zalai együttes lép fel, a vármegye színe-java, kicsiktől a felnőttekig bezárólag – mondta lapunk érdeklődésére Kiss-Molnár István.

A fórum kiváló alkalmat ad arra, hogy egymás produkcióját megnézzék, kötetlen beszélgetések vagy éppen a fergeteges hangulatú táncház és a népművészeti bemutatók közepette mutassák be a régió, illetve a Kárpát-medence magyar folklór kincseit egymásnak, erősítsék közösségeiket.

– A Zala Megyei Népművészeti Egyesület a gyerekeknek népi kézműves játszóházat tart, a felnőtteket az Alkoss szabadon műhelyfoglalkozásokkal várják, valamint az egyesület valamennyi szakemberét elhívja, hogy bemutassák a gyöngyösnecc készítését – sorolta Kiss-Molnár István. – Emellett ötödik alkalommal hirdetjük meg a lányok körében annyira kedvelt hajfonó versenyt, valamint ugyancsak ötödszörre kóstolhatunk göcseji ételkülönlegességeket a Göcseji főzőmustrán. S persze nem hagyjuk ki a Göcseji 7próba ügyességi versenyünket sem. A gyerekek koradélután, míg a felnőttek táncegyüttesek 16 órától lépnek fel.

A gyerekek után a Csádé zenekar játszik, míg fellépések között a nagyszínpadon Gyenes Krisztián a magyarbődi táncok lépéseit tanítja. Az esti koncerten a Tárkány Művek zenekar muzsikál, akik a balkán népzenei világot és a két világháború közötti sanzonok dallamát ötvözik produkcióikban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában