Helyi közélet

2023.06.11. 19:00

Csatlakozni kell a bérunióhoz, javasolja a Jobbik

Az Európai Unióban Magyarország az tagállamok sorrendjében az utolsó előtti helyen áll, mutatta be az európai bérekről szóló statisztikát szombaton a zalaegerszegi piacon Balassa Péter, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Arany Horváth Zsuzsa

 A párt a helyi városi önkormányzati képviselővel, Benke Richárddal együtt tájékoztatta a sajtót az európai bérunióhoz való csatlakozást szorgalmazó pártálláspontról, amelyhez lakossági fórumokon igyekeznek mind több aláírást gyűjteni. Benke Richárd elmondta a béruniós javaslatot már 2017-ben elindították, ezt a mostani 40 százalékos élelmiszer inflációs helyzet csak még aktuálisabbá tette. Zalában különösen fontos a bérek emelése, hiszen a nyugati határszélen a külföld elszívó hatása évek óta erőteljesen érződik. 

Balassa Péter elmondta, örül, hogy Zalaegerszegen is nyomatékot adhat annak, hogy Magyarországon, 19 évvel az EU-csatlakozás után mindenki tapasztalhatja, a nyugati országok áraival megegyező az árszínvonal, miközben a bérek drasztikusan elmaradnak az uniós bérektől. Míg az EU-ban az órabérátlag 22,3 euró, Magyarországon 9,8 euró, Ausztriában 28 euró. Úgy vélte, a magyarok ugyanolyan tisztességesen dolgoznak, mint az EU más tagállamainak polgárai, ugyanúgy elvégzik a munkát, tehát jobb bért érdemelnek a mostaninál, ezért fontos a bérunió. A Jobbik korábbi aláírásgyűjtő kampányában több százezer egyetértő aláírás gyűlt össze, mostanra a magyar fizetőeszköz tovább vesztett a vásárlóértékéből, a családi pótlék pedig 2008 óta változatlan. Ausztriában 200 euró pluszt kapnak családi pótlékként az osztrákok, de még az ott dolgozó magyarok is, mondta az ellenzéki képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában