Koller Zoltán nevét vette fel a pálya

2023.06.06. 18:15

A tíz éve fiatalon elhunyt labdarúgó emléke előtt tisztelegtek Zalaapátiban

A fiatalon elhunyt csupaszív játékosról, Koller Zoltánról nevezték el a zalaapáti labdarúgópályát. A sport- és gyermeknapon tartott avatón futballtornát is rendeztek, amelyen rúgták a bőrt a Fradi hajdani klasszisai, köztük a zalai Józsi György is.

Péter B. Árpád

Motiváció, alázat, támogatás. Vincze Tibor mögött jobbról Cséry Gergő plébános, Bánki József és a Fradi öregfiúk csapata

Fotó: Péter B. Árpád

Koller Zoltán 15 évesen előbb rövid ideig Hévízen futballozott, majd 2003-ban Zalaapátiba igazolt, s a legnehezebb időkben is kitartott a megyei II. osztályú csapat mellett: ha szükség volt rá, még betegsége idején is a kapuba állt, hogy segítse együttesét. Így volt ez például egy 2011-es májusi sorsdöntő, sokáig emlékezetes meccsen, amelyen hosszú nyeretlenség után az Apáti győzött, és ezzel kiharcolta a bentmaradást a megyei II. osztályban.

Halálának 10. évfordulóján azért róla nevezték el a sportkomplexumot, hogy a fiatalok elé példaként állítsák, szögezte le a ceremónián Vincze Tibor, Zalaapáti polgármestere, megjegyezve, a településen ma mintegy 100 ifjú futballozik az egyesület védőszárnyai alatt, akiknek a gárda egykori játékosa mintául szolgálhat.

A Zalaapáti együttese a névadón. A bajnokságban a második helyen végeztek a megyei III. osztály Keleti-csoportjában
Fotó: Péter B. Árpád

– Három kifejezést írtunk az emléktáblára, azt bemutatva, kiemelve, mi jellemezte leginkább „Zolikát”: motiváció, alázat, támogatás – fogalmazott a település első embere, aki ez alkalomból ajándékokat, elismeréseket is átadott egykori és mai, az együtteshez kötődő szakembereknek.

Bánki József, az FTC legendája leszögezte: „hatalmas szeretettel jöttünk, mert Zala testvérmegye s a ZTE testvérklubja a Ferencvárosnak, Koller Zoltán pedig megtestesítette a Fradi filozófiáját azzal, hogy közösségi ember, igazi csapatjátékos volt”.

– S ezek alapján befért volna hozzánk is, mert nálunk a sorrend mindig így fest: első a klub, második a csapat, harmadik az egyén, ő pedig szívemberként hasonló elveket vallott – szögezte le a Dodó néven ismert egykori klasszis.

Bánki József: Koller Zoltán megtestesítette a Fradi filozófiáját azzal, hogy közösségi ember, igazi csapatjátékos volt
Fotó: Péter B. Árpád

Bánki József Koller Zoltán édesanyjának Fradi-emlékplakettet adott át, „amely örökké összeköt bennünket, és arra emlékezteti majd a családot, hogy ez a sporttelep Zoli nevét viseli”, tette hozzá a Fradi- öregfiúk csapatvezetője.

A pályaavató kispályás tornán két korábbi gólkirály, Dzurják József és a Fischer Pál mellett itt volt Józsi György, Fabio Oliveira, Solti Zoltán, s eljött a legendás edző és játékos, Mucha József is. Hozzájuk csatlakozott Demjén Patrik, a ZTE kupagyőztes kapusa.

A Fradi öregfiúk csapata is tisztelgett az emléktábla előtt, elöl Dzurják József és Bánki József, mögöttük Józsi György, Fabio Oliveira és Fischer Pál
Fotó: Péter B. Árpád

A Koller Zoltán sporttelepet Cséry Gergő pacsai plébános áldotta meg, később egyebek mellett László Attila-koncert, zumbabemutató és számos játék szórakoztatta a publikumot, természetesen a „vérre menő” derbik mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában