Történelmi játékok

2023.06.25. 11:32

A római kort idézték fel Bagodban

Római harcosok vonultak Szent Erzsébet utcán szombaton, a történelmi játékok eseményeinek lehettek szemtanúi az érdeklődők.

Arany Gábor

Vigh László és Sipos Ferenc avatta fel a római korra utaló jelképeket

Fotó: Arany Gábor

Mindezek kezdete a Krisztus utáni 2-3. századra, illetve ötven évvel ezelőttre nyúlik vissza, ugyanis 1973-ban került elő a község határban egy családot ábrázoló, római korból származó sírkő darabja. Miután a férfi kardot tart a kezében, vélhetően veterán katona lehetett, akit feleségével és gyermekével örökítették meg sírkövön. Mint Sipos Ferenc polgármester érdeklődésünkre elmondta, tavaly a római kort bemutató teret hoztak létre, mégpedig az ókorra utalva triklinium formában, és itt helyezték el a sírkő másolatát.

Ez adta az ötletet, hogy emléket állítsanak mindazoknak, akik egykor az évszázadok során a településen éltek. A bemutatóhelyen ezt idézik fel a római korra utaló, szombaton délután felavatott, posztamensen álló pajzs és pilum, azaz hajítódárda, Tóth Dávid Kornél, alsónemesapáti kovács alkotása.

Tavaly egyébként több korszakra visszanyúlva ünnepeltek kerek évfordulókat: a község első írásos említését, Bagod név létrejöttét, több településrészük kialakulását, valamint Ferenc József császár községbeli látogatását idézték fel akkor. Ez évben pedig az ókor, a római idők kerültek a középpontba.  Ehhez hagyományőrző csapatokat hívtak meg. Erdélyből a szarmata hadakat alakító csoport jött, a római kort  pedig a Brigetio, azaz Komárom, valamint a Savaria, azaz Szombathely székhelyű légiók elevenítették fel.  Tábort építettek a sportpálya szomszédságában, ahol bemutatták a korabeli harci eszközöket és öltözeteket.

 

Az ünnepi hétvége alkalmat adott egy különleges kiállítás megnyitására is. Bagod község díszpolgárairól Frimmel Gyula által készített grafikákat lepleztek le a községháza dísztermében. Mint elhangzott, Bagod egyetlen kitüntető címét eddig négy személynek ítélték oda: Polgár József a község rendszerváltás utáni első polgármestere, Bernard Beck Bagod német testvértelepülése, Heilbad Heiligenstadt polgármestere, illetve Mogyorósi József, Bagodot 1994-2014 között irányító polgármester, valamint Fatér László, aki képviselőként alpolgármesterként 1990-től 2019 dolgozott a településért.

A hétvégi esemény kapcsán Vigh László országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, fontos, hogy a települések építsenek a múltjukra, az elődök példájára, mert ez erősíti az összetartozás érzését. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában