Énekükkel erősítik az identitást

2023.06.24. 12:00

A Keszthelyi Dalünnepen Istent dicsérik és dicsőítik a résztvevők

Immár nyolcadik alkalommal rendezik meg az identitáserősítő Keszthelyi Dalünnepet, amelyet közös Balaton-parti éneklés zár ma este.

Péter B. Árpád

A VIII. Keszthelyi Dalünnep megnyitóján C. Tóth Zoltán köszöntötte a résztvevőket, mögötte balról a harmadik Tál Zoltán plébános

Fotó: Péter B. Árpád

„Kívánom, hogy a szeretet, a béke és az öröm hassa át ezt a napot”, fogalmazott megnyitójában C. Tóth Zoltán, a szervező Salve Regina Kórus karnagya, aki lapunknak arról beszélt: eredetileg 56 kórus érdeklődött a minősítő találkozó iránt, de nagyrészt anyagi okok miatt végül 28 csoport jött el a Szent Iván-naphoz és a Múzeumok Éjszakájához is kapcsolódó programra.

A dalünnep kezdetén Tál Zoltán plébános megáldotta a rendezvény zászlaját, illetve a résztvevőket, szervezőket
Fotó: Péter B. Árpád

– Ezek a kórusok otthon, kis szigetben énekelnek, s elhintik a magvat a helyiek körében, ezzel pedig őrzik és erősítik a magyar ember szívében identitásunkat – összegzett C. Tóth Zoltán. – Akik ide eljönnek, szeretik a magyar zenét és tisztelik azokat a szerzőket, akiknek a műveit az ajkukra veszik.

Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere megnyitójában kiemelte, mintegy hétszáz dalos lelkű ember találkozik a Balaton fővárosában, s ezúttal a Felvidékről és Székelyföldről is érkeztek fellépők. Majd idézte a legelső, 1910-es dalünnep meghívójának első mondatát: „Hozzátok intézzük szavainkat, kik felkent hirdetői, ihletett ajkú művelői és lelkes terjesztői vagytok az édes, kedves magyar dalnak”. Szerinte ez a megszólítás ma is nagyon aktuális.

A zsűri elnöke, dr. Varga László mesterkanonok vezényletével a résztvevők közösen énekelték el Halmos László Minden földek, Istent dicsérjétek című motettáját a dalünnep kezdetén
Fotó: Péter B. Árpád

Tál Zoltán, a házigazda Magyarok Nagyasszonya-templom plébánosa, mielőtt megáldotta a Keszthelyi Dalünnep zászlaját, a szervezőket, a zsűrit és a résztvevőket, arról szólt: Isten megadta, hogy a résztvevők énekükkel dicsérhetik és dicsőíthetik őt, örömet szerezve egymásnak és a közönségnek.

A versenyprogramot a budapesti Musica Equinoctis Kamarakórus fellépése nyitotta
Fotó: Péter B. Árpád

A dalostalálkozó résztvevői a hivatalos program mellett ma két helyszínen, a Fő téren és a sétálóutcában adnak kamarakoncerteket, este pedig, a belvárosból a Balaton-partig tartó fáklyás felvonuláson magyar népdalokat énekelnek, a Zenepavilonnál pedig a mintegy 700 résztvevő dalol majd közösen. Vasárnap a kórusok a város szentmiséin és istentiszteletein szolgálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában