Keszthelyi alkotók mutatkoztak be

2023.06.08. 16:00

A Fő téren rendezték az Ünnepi Könyvhét szerzői estjét

Idén is csatlakozott a keszthelyi városi könyvtár az Ünnepi könyvhét eseményeihez. Az elmúlt napokban rendhagyó irodalomóra és kötetbemutató szerepelt a kínálatban, szerdán késő délután pedig Keszthelyhez kötődő szerzőkkel találkozhatott a Fő téri publikum.

Péter B. Árpád

A Salsa Díaz Brillantes tüzes bemutatójával indult a program a Fő téren

Fotó: Péter B. Árpád

Ákody Zsuzsa, dr. Cséby Géza, Csider Sándor, Fehér Béla, Hanthy Kinga, Kardos Gy. József és Lángi Péter mesélt életéről s mutatta be köteteit a gimnáziumhoz közel felállított sátor alatt, ahol az érdeklődők megismerkedhettek a Líra-Móra könyvesbolt könyvheti újdonságaival is.

A szabadtéri programot társművészeti előadások színesítettek, így a Salsa Díaz Brillantes és a Népek Tánca csoport bemutatója, Tányéros József és felesége, Csilla, valamint a Csillagfürt Dalkör énekes produkciója, valamint dr. Józsa Éva bábművész János vitéz-előadása.

Ahogyan Kocsondiné Eisenkorb Görgyi, a Goldmark-központ igazgatóhelyettese elmondta, a 94. Ünnepi Könyvhéten úgy gondolták, kilépnek a bibliotéka falai közül, hogy még közelebb vigyék a kultúrát s annak számos ágát a nagyközönséghez.

A keszthelyi szerzők doyenje, dr. Cséby Géza és Manninger Jenő polgármester a program hivatalos nyitánya előtt
Fotó: Péter B. Árpád

A bemutatkozások sorát az anyai ágon lengyel származású dr. Cséby Géza irodalomtörténész kezdte, aki felidézte műfordítói, szerkesztői és szerzői munkásságának főbb állomásait, sorolva például hajdanvolt és ma is működő irodalmi-művészeti lapokat, amelyekben publikált, szövegeket gondozott.

Elárulta, nemcsak a szép-, hanem a gyermekirodalomhoz is vonzódik, ennek ékes bizonyítéka például a nemrégiben megjelent mesekönyve, a Sajtkukacka manó kalandjai, amely eredendően egy lengyel szerző munkája.

Manninger Jenő polgármester (jobbról a második) a keszthelyi szerzők között
Fotó: Péter B. Árpád

Tíz fordításkötete látott napvilágot, s nemcsak lengyel szerzőktől, hanem francia és örmény alkotótól is. Eleddig több mint kétszáz szerzőt fordított, s ezek a művek jórészt irodalmi lapokban, antológiákban láttak napvilágot. Ezen felül húsz könyve jelent meg, köztük irodalomtörténeti munkák.

Az Ünnepi Könyvhét keszthelyi programjait ma 17 órától Vetési Tamás Győzelem a felhők felett című regényének bemutatója zárja a könyvtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában