Megemlékezés

2023.05.02. 16:00

Zrínyi nemzeteket kötött össze (videóval, galériával)

Őrtilos önkormányzata koszorúzást szervezett a Zrínyi-Újvárnál található emlékműnél, Zrínyi Miklós születésének 403. évfordulóján. Az eseményen beszédet mondott Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter is.

Benedek Bálint

Navracsics Tibor miniszter szerint a Zrínyi család sokat tett az európai közösségek összefogásáért

Fotó: Szakony Attila

A megemlékezésen Szászfalvi László, Somogy vármegye országgyűlési képviselője, Kelei Zita, Őrtilos polgármestere és Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója egyaránt méltatta Zrínyi Miklóst, aki szerintük példakép, és emlékét a jövő generációjának kötelessége megőrizni.

– Ahogyan Őrtilos és a horvátországi Légrád és a tágabb régiója Európát gazdagítja szépségével és az itt élők szorgalmával, úgy a Zrínyi család is két nemzetet, a horvátot és a magyart gazdagította tevékenységével – fogalmazott Navracsics Tibor. – Minden tettük túl az önös érdeken, a személyes számításon és családtörténeten is e két nemzetet, illetve ezen túl is Európát. Amit Zrínyi Miklós és családja felmutatott a történelemnek, az évszázadoknak, az jócskán túlnyúlik országhatárokon egyaránt. A Zrínyiek a térség s Közép-Európa legnevesebb és legnemesebb családjává váltak. Lehetővé vált, hogy nekik köszönhetően nemzeti kötelékek még erősebbek legyenek.

A jelenlévők végül koszorúkat helyeztek el az emlékműnél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában