Ne csak egy napra idézzük fel önzetlenségüket

2023.05.28. 17:00

Zalaegerszegen is megemlékeztek az elesettekről

A zalai vármegyeszékhelyen is megemlékeztek vasárnap délelőtt azokról a katonákról és civilekről, akik életüket áldozták a hazáért. A Hősök kertjében dr. Vereckei Csaba rendőr dandártábornok, a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője mondott beszédet.

Mozsár Eszter

Zalaegerszegen dr. Vereckei Csaba Iván rendőrfőkapitány mondott beszédet

Fotó: Mozsár Eszter

A szónok megemlékezése előtt Cseh Tamás Széna tér című dala csendült fel, amire reflektálva dr. Vereckei Csaba elmondta: a művész olyan élethelyzetre emlékeztet, amiről azt hittük, hogy soha többet nem fordulhat elő, hogy korunk már szakított a barbár cselekedetekkel, s a civilizált világ a rettenetes történelmi példákon okulva immár bölcsen és megfontolva intézi vitás kérdéseit. A dal nem az eszement ideológiákról szól, hanem az azokat megszenvedőkről, akik embertelen körülmények között élték meg a borzalmakat, miközben hősökké váltak. Olyan halandók voltak, akikre emlékeznünk kell.

Fotó: Mozsár Eszter

A rendőr dandártábornok a mai diákok véleményét, gondolatait idézve folytatta, hogy ők kiket tartanak annak. Eszerint hős az, aki önzetlenül megment valakit, aki segít másoknak, aki fogyatékossága ellenére kiváló sportolóvá vált, aki az átlagosnál kiválóbb jellem, aki különleges tetteket visz véghez, nagyot alkot vagy mások érdekeit a maga elé helyezve segít embertársain. Valamilyen szinte minden ember hős, mindenkinek megvannak a nehézségei, amiket le kell küzdenie.

- Nekünk is lehetőségünk van hőssé válni, ehhez nem szükséges az életünket adni, de sok esetben akár életre szóló áldozatot is vállalnunk kell. Méltán tisztelt hőseink önfeláldozása előtt az igazi főhajtás az, ha nem csak egy napra idézzük fel emléküket. Ha dicső nyomdokaikba lépünk, példájukhoz hasonlóan méltó módon cselekszünk, vállaljuk a kihívást és megküzdünk a nehézségekkel, ha a haza és utódaink sorsát átmenetileg elébe helyezzük egyéni boldogulásunknak és kényelmünknek – összegezte végül a szónok.

 

A rendezvényen a hősi kertben található I. világháborús emlékműnél a Nemzetközi Szent György Lovagrend Zala Vármegyei Priorátusának tagjai is fejet hajtottak. A megemlékezésen a város és a vármegye vezetői, illetve civilek helyezték el virágaikat, koszorúikat. Közreműködött a Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar, Dura Veronika és Kovács Martin színművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában