Az agroturizmusban erősít az agráregyetem

2024.05.17. 17:30

Georgikon: a keszthelyi KATT-nak zászlóshajó szerepet szánnak

Az agroturizmus áll a kétnapos KATT fókuszában a MATE keszthelyi Georgikon campusán. A szakmai programok mellett koncertek, sport- és közösségi események egész sora várja a látogatókat.

Péter B. Árpád

Az agroturizmus a jövő zászlóshajója lehet, a sajtótájékoztatón (b-j) dr. Szabó Péter, a Georgikon főigazgató-helyettese, prof. Gyuricza Csaba és Manninger Jenő

Fotó: PBÁ

A pénteki megnyitó előtt tartott sajtótájékoztatón prof. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora a 2. Keszthelyi Agroturisztikai Találkozó s az immár 65. Georgikon napok tudományos konferencia kapcsán előrebocsátotta, a KATT-tal olyan rendezvényt indítottak útjára, amely a térség zászlóshajó-programja lehet az elkövetkező években, s igazodik ahhoz az irányhoz, amit a keszthelyi campuson célként megfogalmaztak. Vagyis az agroturizmus fejlesztésében szeretnének nagy lépéseket tenni.

Az agroturizmus az új irány

– Egyetemünk lefedi az agrárágazat s az ahhoz kapcsolódó tudományok és kutatások minden szegmensét, ugyanakkor mind az öt campusunknak vannak sajátosságai, amelyek a hagyományaiból, a jelenéből, illetve a térség igényeiből fakadóan erősebben megmutatkoznak. Keszthelyen ez egyrészt a festeticsi hagyományokra épülő, mára megújuló agrártudományi jelleget jelenti, emellett szeretnénk kihasználni azokat az adottságokat, amelyek unikálissá teszik a városban működő intézményünket, építve a Balaton közelségére s az idegenforgalomra, amelynek különböző ágait egy rendszerré gyúrva a mezőgazdasággal, hangsúlyossá válik az agroturisztika – szögezte le prof. Gyuricza Csaba.

A Georgikon a jövőben is meghatározó lesz Keszthely és a térség életében, mondta Manninger Jenő (jobbról), mellette prof. Gyuricza Csaba és dr. Szabó Péter, a Georgikon főigazgató-helyettese 
Fotó: PBÁ

Újraindul a képzés

A MATE rektora arról is beszélt, idén a Georgikonon újraindul a turizmus-vendéglátás képzés, ami a hátterét jelenti az új iránynak.

Kiemelte, a mezőgazdaság és a turizmus összekapcsolásában Magyarországon hatalmas, jobbára még kiaknázatlan lehetőségek vannak, s mindezt szeretnék egyetemi szintre emelni, aminek a zászlóshajója a keszthelyi campus lesz. Ehhez kapcsolódik a KATT is, amelyen a látogatók megismerhetik például a hazai ízeket, a térség jellemző élelmiszeripari termékeit s a környék turisztikai értékeit, tette hozzá prof. Gyuricza Csaba.

Múlt és jövő

Manninger Jenő, Keszthely polgármestere elmondta, egyetértenek a MATE céljaival, ezért is támogatják ezt a programot. Úgy folytatta, a városnak nemcsak a múltját, hanem a jövőjét is meghatározza az egyetem, a településen pedig természetszerűleg összekapcsolódik az agrárium és a turizmus.

A Georgikon a jövőben is meghatározó lesz

Fontosnak nevezte, hogy ehhez kapcsolódó képzések is indulnak a Georgikonon, amelynek népszerűsége, ezeknek köszönhetően tovább nőhet, s az intézmény hosszútávon, a jövőben is meghatározó lesz Keszthely és a térség életében.

A ma esti fellépők

– Delta

– Vasovski Live

– LELLE

– Dj Krasznai

– Boombatucada Ütőegyüttes

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában