Navracsics Tibor nyitotta meg a GreenTech második napját

2023.05.26. 14:00

Zalaegerszeg a klímaváltozás elleni harc egyik bástyája

Lantos Csaba energiaügyi miniszter fővédnökségével szervezték az idei kétnapos GreenTech konferenciát a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán. Csütörtökön az energiaügyi tárcavezető, míg pénteken dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter mondott nyitóbeszédet.

Mozsár Eszter

Nyolcvan kiállító mutatkozott be a szakmai találkozón. Fotó: Fehér Márk

Nem csupán kormányzati döntésekkel, hanem az Európai Unió által támogatott beruházásokkal kívánja Magyarország megalapozni a jövő zöld gazdaságát, bocsátotta előre a politikus.

- Szükségünk van az uniós támogatásokra, hiszen ezek a beruházások rövid idő alatt valósulnak meg, s a költségek miatt valóban európai összefogást igényelnek a tagállamok részéről. A zöld átmenet számunkra azért is fontos, mert a megújuló energiákra alapuló ellátási hálózatok lehetővé teszik a nagy országos elosztási központok lebontását kistérségi, tájegységi vagy adott esetben városi ellátórendszerekre. Azaz az eddigieknél sokkal decentralizáltabb területfejlesztési politikát tesz lehetővé, ami nem csupán környezetbarátabb, hanem a helyi döntéshozók számára sokkal nagyobb lehetőségeket, felelősséget jelent. Éppen ezért ez a tanácskozás nem csupán a szakma és az érdeklődők számára hasznos seregszemle, hanem a térségi politika, a területfejlesztés számára is fontos referenciapont – mondta dr. Navracsics Tibor.

A konferencián részt vett dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke, Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Sifter Rózsa főispán, dr. Navracsics Tibor miniszter és dr. Birkner Zoltán, a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform vezetője, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke (Zalaegerszegen tartott kihelyezett ülést a kuratórium)
Fotó: Fehér Márk

Balaicz Zoltán polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Zalaegerszeg a klímaváltozás elleni harc egyik legfontosabb bástyája szeretne lenni, hiszen olyan fejlesztéseket hajtanak végre a városban, aminek fontos része az egészséges ivóvíz biztosítása, a biztonságos szennyvízkezelés, a környezettudatos hulladékgazdálkodás, az energiahatékonysági fejlesztések és a zöld energiához kapcsolódó egyéb beruházások.

Vigh László országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy hat évvel ezelőtt tették le a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya alapkövét, s a 400 hektáron megvalósult komplexum mára mágnesként vonzza a befektetőket a világ minden tájáról. Emlékeztetett arra is, hogy megépült a kutatóközpont, mellette az AVL, majd a Rheinmetall gyára, s folyamatban van a Bosch autóipari kutató-fejlesztő központjának kivitelezése. A több száz milliárd forintos fejlesztések már most mintegy félezer embernek adnak munkát, mondta a politikus.

A GreenTech idei programjában csütörtökön többek között a körforgásos gazdaság, a járműipari és dróntechnológiai innováció, a környezetvédelem és energetika volt fókuszban. Pénteken a hidrogénenergia közlekedésben betöltött szerepéről, a közösségi közlekedésről, a városi mobilitásról és logisztikáról esett szó. Az ingyenes szakmai találkozón több mint 80 kiállító vett részt, hat kerekasztal-beszélgetés, tíz szakmai előadás, mintegy húsz iparági bemutató várta az érdeklődőket, s közel 800 diáknak szerveztek pályaorientációs programokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában