Fórum a civilek forrásairól, lehetőségeiről

2023.05.19. 17:30

Zalában négy helyszínen adtak tájékoztatást a Miniszterelnökség munkatársai

A civil szervezetek által elérhető forrásokról, pályázati lehetőségekről adtak tájékoztatást a Miniszterelnökség szakemberei négy zalai fórumon: a megyeszékhelyen, Lentiben, Pusztaszentlászlón és végül Reziben.

Péter B. Árpád

Reziben – akárcsak a többi zalai helyszínen – sok civil vezető vett részt a konzultáción

Fotó: Péter B. Árpád

A Zala Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ által szervezett előadássorozat elsődleges célja, hogy az érintettek közvetlenül kapjanak információkat. A két nap alatt több mint negyven szervezet képviselői vettek részt az eszmecseréken, amelyeken fókuszba került a fiatalítás kérdése is, hiszen az idősödő, visszavonuló tagság miatt több közösség is megszűnt, vagy működésképtelenné vált.

– A hálózatunk éppen emiatt egy társasjátékot készített, amelyet most már mind a 19 megyében és a fővárosban is kipróbáltunk tizenéves fiatalokkal, középiskolás osztályokkal, ezzel szeretnénk meggyőzni őket, bemutatni nekik, hogy egy-egy közösség milyen nagy erőt képviselhet egy település életében – árulta el Horváth Rita, a Zala Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ irodavezetője. 

A szakember szerint ha egy önkormányzat és akárcsak egyetlen civil szervezet összefog, együttműködik, akkor „csodálatos dolgokat lehet véghezvinni, s be lehet vonni az adott település lakosságát a közösségi programokba”. 

Tafota Istvánné, a házigazda Rezi Várbarátok Köre Egyesület elnöke elmondta: a településen öt civil szervezet dolgozik, és bár a létszámra egyik közösség sem panaszkodhat, azért elbírnának nagyobb érdeklődést, aktivitást is. 

– Nagyon büszke vagyok a mi egyesületünkre, tagságunkra, mert nálunk valódi önzetlen munka folyik, és fiatalok is vannak közöttünk, nem is kevesen, sőt: egyre többen csatlakoznak ebből a korosztályból. Tehát nem mondható, hogy elöregszik a közösségünk, amely befogadó és pozitív szemléletű – szögezte le.

A civil vezető szerint fontosak a pályázatok, mert az elnyert összegekből megvalósuló programokra van érdeklődés. Elmondta azt is: a Laky Demeter turistaház működéséből származó bevétel fedezi az egyesület fenntartását, a támogatásokat pedig programokra, rendezvényekre, közösségi kezdeményezésekre fordítják.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában