Lila akácok és Hollós Ilona

2023.05.04. 13:00

Virágok, emlékek, egyszóval ahogy lesz, úgy lesz…

Az ember lánya éppen egy esemény után futott, majd mobiljával készített néhány képet a bódító illatú, belvárosi lila akácokról. A virágok bizonyára nap mint nap fotózásra ösztönzik a járókelőket.

Mozsár Eszter

Fotó: Mozsár Eszter

Aztán másnap nem is a virágok eredetéről kezdett írni, hanem arról, hogy ezek a csodás növények hány és hány zenészt, filmkészítőt ihlettek meg.

Fotó: Mozsár Eszter

A videómegosztó egyből feldobta Hollós Ilona, a Nagyváradon született, majd Trianon után családjával Magyarországra telepedett, s az 50-es évek táncdalvilágának csillagává lett művészt. Apai ágon egyébként Boncza Bertával állt rokonságban.

Az azonos című film slágere itt hallható:

„...kevesen tudják, hogy a Hollós Ilona-számok között van egy, amely nem csak a hazai zenetörténetünk fontos dala, hanem a magyar történelemé is. Merthogy a disszidált honfitársaink Hollós Ilona dalával üzentek haza, az itt maradt aggódó szeretteiknek, hogy megvagyunk, jól vagyunk, vigyázunk magunkra. Ha a Szabad Európa Rádióban az Ahogy lesz, úgy lesz című számmal üzent valaki, itthon tudták, kint minden rendben” – írja az Újságmúzeum portál.

Naná, hogy ezt a számot a következő generáció is ismeri, igaz Koncz Zsuzsa tolmácsolásában.

 

 

Ha Önök is a városban sétálnak, lehet, hogy legközelebb már ezek a dalok is eszükbe jutnak a virágokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában