Páratlan összhang

2023.05.18. 08:30

Milyen lenne a teskándi kápolna a fák nélkül?

A teskándi Szent Ilona-kápolna példáján keresztül mutatja be honlapján a Balaton-felvidéki Nemzeti Park az egyedi tájérték és a környező táj példaértékű kapcsolatát.

Szabó Judit

Februárban, naplementekor is csodás látványt nyújtott a kápolna

Fotó: Pezzetta Umberto

A természetvédelmi törvény a táj és a tájérték fogalmát is meghatározza. A táj olyan sajátos földfelszíni képződmény, amelybe beletartozik és egymással kölcsönhatásban áll a természeti érték és az ember alkotta kulturális jellegzetesség. Az egyedi tájérték pedig az, ami a tájban karaktermeghatározó elemként jelenik meg, a társadalom számára jelentősége van, esetünkben ez a kápolna.

A tájak esztétikai adottságait és jellegét meghatározó természeti értékek, valamint az egyedi tájértékek fennmaradásáról a törvény szerint gondoskodni kell, írja ismeretterjesztő cikkében a nemzeti park munkatársa, Bubics Tamásné. A táj és tájérték harmóniájára a teskándi Szent Ilona-kápolnát hozza fel példaként, és számítógépes technikával szerkesztett fotókon mutatja be többek között azt, milyen lenne a táj kápolna nélkül, vagy a 13. századból származó román stílusú műemlék épület az azt körülvevő fák nélkül. Mindegyik lehangoló, hiszen a kis kápolna szerves része a tájnak, látványa azért is megragadó, mert a szántóföldek, lankák és fák kiemelik a környezetéből. A szerző felhívja a figyelmet, hogy igyekezzünk megőrizni minden ilyen páratlan összehangot. 

https://www.bfnp.hu/hu/hir/egyedi-tajertek-amitol-egyedi-es-ertekes-lesz-a-taj

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában