Három szakkör is működik a településen

2023.05.15. 16:00

Már elfeledett mesterségeket élesztettek újra Kerkaszentkirályon

Majdnem elveszett mesterségek éledtek fel újra azon közösségi programoknak köszönhetően, amelyek az utóbbi években vertek gyökeret a településen. Többek közt erről beszélt Pál Zoltán polgármester azon a vasárnap délutáni tárlatmegnyitón, ami a Kerkaszentkirályon működő szakkörök munkáit tárta az érdeklődők elé.

Gyuricza Ferenc

Matyasovszky Margit és Pál Zoltán a kerkaszentkirályi kiállításmegnyitón

Fotó: Gyuricza Ferenc

A 240 lakosú településen három szakkör is működik, ebből kettő – a kosárfonó és a gyertyaöntő – a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával, a Kerka Hímzőkör pedig önerőből, a tagok összefogása által. Pál Zoltán úgy fogalmazott: ha egy közösség erejét valóban azok az alkotó emberek adják, akik adott településen élnek és tevékenykednek, akkor Kerkaszentkirály büszke lehet lakosaira.  

Matyasovszky Margit, a Nemzeti Művelődési Intézet Zala vármegyei igazgatója szerint kialakult a kötődés a saját népi kultúránk iránt, azaz visszaörökítjük azokat a régi kismesterségeket, amelyek a falvainkat egykor jellemezték. A Nemzeti Művelődési Intézet által elvetett mag termékeny talajra hullott, ennek gyönyörű gyümölcse a kerkaszentkirályi kiállítás, de az talán még fontosabb, hogy a helyi közösségek újraszerveződtek, egymást segítik, egymásra figyelnek a tagjaik. Az intézet ősszel állami források felhasználásával újból elindítja szakköri tevékenységeit, oly’ módon, hogy az eddig választható kismesterségek köre három továbbival bővíti. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában