Európai Unió

2023.05.22. 11:00

Korlátozás a mikroműanyagok ügyében

20 év alatt közel félmillió tonna mikroműanyag környezetbe jutását akadályozná meg a most elfogadott EU-s korlátozás tervezete, írja honlapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

ZH

Forrás: pexels.com

Számos tárgyalás, szakmai vita formálta a nehezen, vagy egyáltalán nem lebomló, környezetszennyező, az élő szervezetben felhalmozódó mikroműanyagokra vonatkozó széles körű uniós korlátozási javaslatot, aminek első változata 2019-ben született.

A tervezett korlátozás alapján meghatározott átmeneti időt követően betiltanák a nem lebomló, nem vízoldható, a termékekhez szándékoltan hozzáadott, mesterségesen előállított polimer (hosszú molekulaláncokból álló) mikrorészecskék felhasználását, amely a becslések szerint 20 év alatt mintegy félmillió tonna mikroműanyag környezetbe jutását akadályozza meg. Ezeket az anyagokat óriási mennyiségben állítják elő, és sok különféle területen alkalmazzák a kozmetikumoktól (például „mikrogyöngyök” formájában) a tisztítószereken és festékeken át a sportpályák műfüves felületborításának töltőanyagáig. A széles körű felhasználás miatt a nem lebomló mikroműanyagok ma már gyakorlatilag mindenütt fellelhetők. A környezetbe kerülve felhalmozódnak az ott élő állatokban, főként a halakban és más vízi élőlényekben, és rajtuk keresztül, élelmiszerként elfogyasztva vagy akár közvetlen módon az emberi szervezetbe is bekerülnek.

A kockázatok kezelése kiemelten fontos kérdéssé vált: a vonatkozó korlátozási javaslatot az EU műanyagstratégiájának keretében dolgozták ki, amelynek célja – többek között – a körforgásos gazdaság, a fenntarthatóság és a globális éghajlati kötelezettségvállalások megvalósítása.

A REACH Bizottság keretében a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló EU-s ’REACH rendelet’ alapján létrehozott, a tagállamokat képviselő szakértőkből álló, úgynevezett komitológiai bizottság áprilisi ülésén – több tárgyalási fordulót követően – végül támogató véleményt fogadtak el a korlátozási javaslattal kapcsolatban. A jogszabálytervezetet ezt követően az Európai Parlament és az Európai Tanács elé terjesztik három hónapos vizsgálatra. Jóváhagyás esetén minden tagállamban egységesen, közvetlenül alkalmazandó rendeletet hirdetnek ki.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában