23. borminősítő

2023.05.09. 14:58

Jól hasznosították a már megszerzett tudást Zalalövőn

Nem rendelkezik kiváló szőlőtermesztői adottságokkal Zalalövő és térsége, ám a gazdák törekvésének köszönhetően egyre jobb minőségű borok kerülnek ki a dombhátak pincéiből. Többek közt erről beszéltek a Zalalövői Borbarát Kör Egyesület éves borminősítője kapcsán a zsűri tagjai.

Gyuricza Ferenc

A zalalövői borminősítő zsűrijének tagjai, balról dr. Pálfi Dénes, Vízvári Sándor, Marton Enikő, Kovács Ottó és Sabján Károly Fotó: Gyuricza Ferenc

A civil szervezet a közelmúltban már a 23. borminősítőjét rendezte meg, amelyre mintegy hatvan mintával neveztek a termelők. A helyi versenyszabályzat szerint ezúttal is befogadták a direkttermő fajtákból készült borokat, amelyek aránya mintegy 15 százalékot tett ki. A borokat zárt ajtók mögött ötfős zsűri bírálta, az elnöke Kovács Ottó nagyradai borász, tagjai pedig dr. Pálfi Dénes és Sabján Károly nyugalmazott kertészmérnökök, valamint Marton Enikő és Vízvári Sándor borászok volt. Megítélésük szerint – bár szőlész-borász szemmel nézve kifejezetten nehéz év volt a tavalyi – a termelők többsége jól hasznosította az évek során megszerzett tudását, így néhány kiemelkedő borral is találkozhattak.  

Ennek megfelelően a fehérborok esetében 10 mintát arany, tízet ezüst és hetet bronz minősítéssel jutalmaztak, míg a vörösek közül három kapott arany, hat ezüst és négy bronz minősítést. A rozék között arányosan oszlottak meg az érmek, mindegyikből kettőt-kettőt osztottak ki, a direkttermők esetében pedig egy arany, hat ezüst és egy bronz minősítés született. A város borának járó címet ezúttal Kovács Zsolt Gyula, illetve Galambos István nedűje érdemelte ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában