Csak azok halnak meg, akiket elfednek

2023.05.27. 15:30

Hősök napi megemlékezés az Olasz katonai temetőben Zalaegerszegen

Külföldi és hazai hagyományőrző szervezetek részvételével Hősök napi nemzetközi találkozót és megemlékezést tartottak szombaton a zalaegerszegi olasz katonai temetőben.

Mozsár Eszter

A megemlékezés résztvevőinek csoportképe

Fotó: Mozsár Eszter

Grádics Egyesület és a Szent György Lovagrend két évvel ezelőtt határozta el, hogy vasi és zalai hagyományőrzőkkel, valamint osztrák és olasz szervezetekkel közösen minden évben megemlékeznek az I. világháború hőseiről, áldozatairól. A megemlékező sorozat Magyarországon a Hősök napjához, Ausztriában július 9-én a batkowi csata emléknapjához köthető, míg Olaszországban október elején a Piave partján jönnek össze az egyesületek fejet hajtani a katonák emléke előtt, mondta Fülöp András hadszíntérkutató, a Szent György Lovagrend tagja, a Grádics Egyesület elnöke.

A rendezvényen Vigh László országgyűlési képviselő is elmondta gondolatait, aki arról szólt, hogy az I. világháborúban 9 millió katona halt meg, ötmillió polgári áldozatot követelt a világégés. Mint mondta, csak azok halnak meg, akiket elfelednek. Az temetőben nyugvó hősökre azonban emlékezik az utókor. Eközben tisztelet jár azoknak is, akik ezeket a sírkerteket ápolják.

Vigh László is beszédet mondott
Fotó: Mozsár Eszter

A megemlékezésen rész vett a Szent György Lovagrend, az olasz Nemzeti Hegyivadász Társaság, az osztrák Fekete Kereszt egyesület, a nagykanizsai Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a Vasi K.u.K Matrózok Hagyományőrző Egyesület. A zalaegerszegi első világháborús sírkertben szombaton arra az 1656 katonára emlékeztek, akik közül 720 olasz nemzetiségű volt. Mellettük orosz, szerb és román katonák sírjai találhatók a katonatemetőben. A város nevében dr. Vadvári Tibor alpolgármester és Vigh László helyezett el koszorút.

 

Mint köztudott, a tábor helyén található sírkertet a huszadik század folyamán háromszor rekonstruálták. A vármegyeszékhely önkormányzata és az olasz nagykövetség 2014-ben döntött a temető újbóli felújításáról. Az olasz nagykövetség támogatásával 2017 májusában fejeződött be a hősi temető síremlékeinek rendbetétele, az emlékművek környezetének térkövezése, a zöldfelület megújítása, új kovácsoltvas kapu felállítása és a kerítés megépítése.

Az 1927-ben épített, szépen parkosított sírkertben 1656 katona lelt végső nyugalomra: a műkő keresztek alatt olaszok, az emlékművek alatt más nemzetek fiai nyugszanak (egyebek mellett zsidó sírok is találhatók itt). Az 1930-as években sűrűn látogatott kegyeleti hely volt a város lakói számára, akik ott a saját halottaikról is megemlékezhettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában