Az energia van a fókuszban

2023.05.25. 11:16

Elkezdődött a kétnapos GreenTech konferencia

Lantos Csaba energiaügyi miniszter fővédnökségével és köszöntőjével csütörtökön reggel elkezdődött a GreenTech konferencia kétnapos programsorozata a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán. A szervezők negyedik alkalommal hívták életre a Zöld energia és fenntarthatóság szakkiállítását.

Mozsár Eszter

A rendezvény résztvevőinek csoportképe: György László gazdaságstratégiáért felelős kormánybiztos, Vigh László országgyűlési képviselő, Lantos Csaba energiaügyi miniszter, Balaicz Zoltán polgármester és Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár.

Fotó: Fehér Márk

Minden eddiginél több érdeklődőt vonz az idei GreenTech, ahol a megnyitón a tárcavezető kiemelte: Magyarország célja az energiafüggetlenség megteremtése, ugyanis hazánk egyelőre 76 százalékban függ – főként a földgáz és kőolaj tekintetében – a külföldi államoktól, beszállítóktól. A kormány kiemelt stratégiai célja, hogy kiaknázza az alternatív villamos energiát, növelje a termelő- és tárolókapacitásokat, valamint 160 milliárd forinttal támogatja a hazai energetikai hálózatfejlesztést, modernizálja az elavult infrastruktúrát.

Lantos Csaba előadás közben. 

Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a MÁV csoport gördülő állományának életkorát szeretnék fiatalítani, valamint igény mutatkozik arra is, hogy a VOLÁN és MÁV kerékpárszállítási kapacitása növekedjen. A VOLÁN a közeljövőben 100 elektromos buszt szeretne üzembe helyezni, tette hozzá, valamint szólt arról is, hogy az M76-os nyomvonalának terveit még egyszer átgondolják környezetvédelmi szempontok alapján, különös tekintettel a Kis-Balaton térségére.

A jelenlévőket a konferencia két védnöke, Balaicz Zoltán polgármester és Vigh László országgyűlési képviselő is köszöntötte.

A konferencia megnyitója.

A folyamatosan bővülő ingyenes szakmai találkozón több mint 80 kiállító vesz részt, hat kerekasztal-beszélgetés, tíz szakmai előadás, mintegy húsz iparági bemutató várja az érdeklődőket. A legújabb elektromos és hibrid járműveket is megtekinthetik, kipróbálhatják a résztvevők a tesztpályán, valamint közel 800 diáknak szerveznek pályaorientációs programokat. Újdonságként húsz ország részvételével B2B vállalkozói fórumot is tartanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában