Fogytán a türelem

2023.05.16. 13:30

Elhagyott autók miatt tartottak akciót Zalaszentgróton

A gépjármű addig számít gépjárműnek, amíg forgalomban van, azt követően hulladék, mégpedig veszélyes. Ezért szigorú szabályok vonatkoznak rá, amivel sokan nincsenek tisztában.

Arany Gábor

A Sportpálya utcai elhagyott autók és felhalmozott gumiabroncsok miatt eljárás indul

Fotó: Arany Gábor

Erre láthattunk szép számmal példát a napokban Zalaszentgróton, amikor a rendőrséggel, a polgármesteri hivatal műszaki osztálya munkatársaival közösen több önkormányzati területet érintő bejárást tartott a zöldhatóság, azaz a vármegyei kormányhivatal hulladékgazdálkodási osztálya. Az előzményekről szólva Juhász András kormányhivatali osztályvezető elmondta, az illegális hulladék-ügyekben eljáró területfelelős munkatársai ellenőrzik az önkormányzatok jelzéseit, valamit a Hulladék Radar elnevezésű telefonos alkalmazáson keresztül kapott anonim bejelentéseket. Ez alkalommal az applikáción érkeztek bejelentések gépkocsikról, roncsokról, és emiatt nyolc helyszín került fel a listára.

Ezt az autót is jó pár hete leparkolták, ha a csiga ilyen magasra jutott rajta
Fotó: Arany Gábor

A városházán tartott egyeztetést követően első utunk a hűtőházhoz vezetett, ott az utca szélén parkolnak használt gépkocsik, némelyik rendszám nélkül. A gaz nagyságából ítélve hosszabb ideje meg sem mozdultak. Puklics Péter, a polgármesteri hivatal műszaki osztályának vezetője elmondta, a járművek egy részét a közelben dolgozó autószerelőhöz hozták, javításra várnak, és a tulajdonosaik itt állították le. Azt már Márton-Kovács Réka, a műszaki osztály munkatársa árulta el, hogy a vonatkozó önkormányzati rendelet értelmében közterületen még a forgalomban lévő gépkocsival is csak 48 óráig lehet engedély, közterület-használati díj megfizetése nélkül parkolni. A közlekedésből kivont járművek közterületen pedig kizárólag engedéllyel tárolhatók. Ennek ismeretében nem meglepő, hogy fogytán a türelem a városban.

A helyszíni bejárást a rendőrség is segítette, Laskay Gergő zászlós a járművek adatait kérte le a nyilvántartásból. Ebből kiderült, több esetben külföldről behozott, itthon forgalomba nem helyezett autó várta jobb sorsát a növekvő gazban, némelyik olyan állapotban, hogy nem is bontó, inkább kohó után kiáltott.

Elhagyott autók a hűtőházhoz vezető utcában
Fotó: Arany Gábor

Juhász András fontosnak tartotta felhívni a figyelmet: a forgalomból véglegesen kivonni szándékozott gépjárműtől akkor lehet szabályosan megválni, ha hivatalos autóbontó vagy engedéllyel rendelkező hulladékkezelő cég igazolja az átvételét. A gépjármű ebben az állapotában ugyanis már hulladék, ráadásul veszélyes, amivel magánszemély nem rendelkezhet szabadon, nem értékesítheti bárkinek, nem bonthatja szét, nem tárolhatja magánterületen sem huzamosan. 

Ezzel nem volt tisztában az a fiatal férfi sem, aki az udvarán parkolta le romos állapotú Volkswagen Passat-ját. Mint elmondta, másik autó vásárlásánál számította be neki az eladó, “jó lesz donornak” felkiáltással. A nyilvántartás szerint külföldre eladás miatt forgalomból kivontként szerepelt, de a valóság ezt jól láthatóan cáfolta.

Sokan valószínűleg azt sem tudják, hogy engedély nélkül az egyéb hulladék sem tárolható, csak korlátozott mennyiségben és ideig. Erről kap hamarosan levélben is tájékoztatást az a Sportpálya utcai ingatlantulajdonos, aki az udvarán halmozott fel gumiabroncsokat, a háza mellett parkoló rozsdásodó, forgalomból kivont, illetve rendszám nélküli járművekről már nem is beszélve.

A Liget utcában is több elhagyott autó várja jobb sorát
Fotó: Arany Gábor

Az sem közismert, hogy a hulladék elszállítása az engedéllyel rendelkező átvevőhelyre a hulladékbirtokos kötelessége. Ha a hulladékbirtokos nem állapítható meg, akkor az ingatlan tulajdonosát kötelezik erre. Emiatt főhet a feje majd annak a férfinak, akinek kerítése mellé sorba parkolta le valaki a romos autókat. Bár látszólag az út szélén állnak a kiszuperált járművek, de a GPS-szerint már magánterületen várják további sorsukat.

Juhász András nap végén összegzett; húsznál több kifogásolható állapotú gépkocsit találtak a nyolc helyszínen. Köztük hat olyat, aminek magyarországi érvényes engedélye nem volt, ezekkel kapcsolatban a hulladékgazdálkodási osztály intézkedik, a többi, közterületen található gépjármű esetében pedig a jegyző indít eljárást.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában