A flow gyakorlása fokozza életminőségünket

2023.05.04. 20:39

Boldogságszintünket 40 százalékban magunk alakíthatjuk

Magyaródi Tímea pszichológus, egyetemi adjunktus egy flow-val teli boldogságutat vázolt fel a teltházas közönségnek a zalaegerszegi MCC-ben tartott minapi előadásában.

ZH

Tűzzünk ki tiszta célokat, használjuk erősségeinket, ünnepeljük meg a kis lépéseket, amelyeket teszünk a cél felé, tanácsolta Magyaródi Tímea

Fotó: MCC

A Csíkszentmihályi Mihály által megfogalmazott flow-élmény olyan szubjektív állapotot jelöl, amikor belemerülünk egy számunkra kihívást jelentő tevékenységbe. Ugyan Csíkszentmihályi már a 60-as évektől foglalkozott a témával, népszerűségét az csak a 90-es években érte el a nagyközönség körében, 2000-től kezdve pedig a pozitív pszichológia irányzata vitte tovább a flow-kutatás lendületét.

A flow három feltétele a következő: tiszta cél, optimális, magas szintű kihívás-készség egyensúly, folyamatos visszajelzés – amennyiben ezek a feltételek rendelkezésre állnak, bármilyen tevékenység során megtapasztalható az élmény, bárki számára, fogalmazott Magyaródi Tímea.

Kutatások szerint a munka gyakori flow-forrás: számtalan lehetőséget biztosít a flow-feltételek teljesüléséhez, hozzájárul ahhoz is, hogy milyen mértékű a pszichológiai kötődésünk a szervezethez – minél több flow-t tapasztalunk a munkában, annál elkötelezettebbek vagyunk érzelmileg a szervezet felé, hangsúlyozta az előadó. A flow-val teli munkához pedig mind a szervezet, mind az egyén hozzájárulhat: előbbi például a lehetőségek biztosításával, utóbbi pedig a szakmai és személyes önismerettel.

Az áramlatélményt gyakran társas helyzetben tapasztaljuk, a gyakori közös flow-élmény pozitív hatással van a párkapcsolati és családi elégedettségre egyaránt, hozzáadott értéket biztosít, közölte Magyaródi Tímea.

Telt ház fogadta az előadót
Fotó: MCC

A flow a teljes élet része, kapcsolódik mind a jelentésteli boldogságúthoz, hiszen van célunk, fejlődünk, és kapcsolódik a kellemes, öröm-maximalizáló boldogságúthoz is, hiszen számtalan pozitív érzést élünk át a flow-csatornából való kilépés után. A boldogságszintünk 50 százalékban biológiailag meghatározott, 10 százalékban az életkörülményeink hatnak rá, a további 40 százalék pedig azoknak a boldogságfokozó aktivitásoknak a része, amelyeket mi tehetünk saját magunkért, árulta el a szakember. Az egyik ilyen boldogságfokozó aktivitás a flow gyakorlása: elmerülés egy kihívást jelentő tevékenységben.

Amennyiben pontosan azonosítani tudjuk  az áramlat feltételeit, úgy tudatosíthatjuk az esetleges flow-élményeinket: tűzzünk ki tiszta célokat, írjunk például to-do listákat, használjuk az erősségeinket, ünnepeljük meg a kis lépéseket, amelyeket teszünk a cél felé. Állítsuk össze tudatosan a saját flow-térképünket azzal, hogy áttekintjük, milyen feladataink, aktivitásaink tartalmazzák a flow lehetőségét, tanácsolta Magyaródi Tímea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában