Mintegy negyvenen vettek részt

2023.05.23. 10:00

A régi és az új gazdák találkozója a Patakai-hegyen

Hosszú ideje nem cserélt gazdát annyi szőlőbirtok a Zalalövőhöz tartozó Patakai-hegyen, mint az elmúlt egy év során. A régi és az új tulajdonosok közötti kapcsolatok elmélyítése érdekében baráti találkozót szerveztek.

Gyuricza Ferenc

A hegyi gazdák találkozóján részt vevők egy csoportja, elöl jobbról a második Galambos László

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az egyik legaktívabb szőlőtulajdonos, Galambos László birtokán tartott találkozón mintegy negyvenen vettek részt. A házigazda úgy fogalmazott: a program kötetlen jellege miatt folyamatosan cserélődtek a résztvevők, mindenki akkor kapcsolódott be a társalgásba, amikor akart, vagy amikor ideje engedte.  

– A Patakai-hegyi gazdákat mindig is az összetartás jellemezte, talán ennek is köszönhető, hogy ezen a dombháton viszonylag sok a közösségi program – mondta az ötletgazda. – Sajnos, a régi tulajdonosok egy része már elhunyt, illetve vannak olyanok is, akik élemedett koruk vagy egészségi állapotuk miatt nem tudják a birtokot fenntartani, ezért eladják azt. Az elmúlt egy év során emiatt annyi szőlő cserélt gazdát, mint az elmúlt negyven évben még sosem.  

Galambos László hozzátette, az új tulajdonosok kisebb hányada helyi lakos, a többségük távolabbról érkezett. Vannak köztük zalaiak és vasiak, de külföldiek is, elsősorban osztrákok. Közös jellemzőjük, hogy fiatalok, vagy a középkorosztályhoz tartoznak, így vélhetően hosszabb ideig lesznek gazdáik a területeknek.  

– Ez a jó hír, azt ugyanakkor sajnálattal kell tudomásul vennünk, hogy őket már nem a szőlőművelés lehetősége vonzza elsősorban, hanem a környezet, a táj szépsége és az a nyugalom, amit a Patakai-hegy biztosít számukra – vonta le a beszélgetések tanulságait a gazda. – Elsősorban azért vettek itt birtokot, hogy a hétvégi pihenőidejüket töltsék itt, vagyis, ha a mi generációnk kiöregszik, vélhetően még inkább visszaszorul az a kisparcellás szőlőkultúra, ami egykor ezt a vidéket jellemezte. Annak viszont örülünk, hogy az új tulajdonosok is nyitottak a közös programokra, a hagyományok ápolására, így például a tavaly felújított Csáfordai-kúthoz szervezett közösségi környezetvédelmi munkához ők is szívesen csatlakoznak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában