Valóban magasan a legjobb

2023.04.08. 15:00

Minden évszakban népszerű a bazitai TV-torony

Nagypénteken a közelben kerestünk túra útvonalat, így kézen fekvő volt, hogy a közeli bazitai TV-torony felé vegyük az irányt, amely egy hete, április elsején nyitotta az idei szezont. Nem csalódtunk, kellemes egy órát töltöttünk a „felhők között”.

Mozsár Eszter

Minden évszakban szép a kilátás, még így a jeladók erdejében is

Fotó: Mozsár Eszter

Jó, a felhők között némileg túlzás, de a talajszinthez viszonyítva üdítő érzés volt madártávlatból kémlelni a várost és a göcseji településeket. S hogy mennyire közkedvelt célpont az 1971-ben épült torony, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy már a bejáratnál messziről érezett vendégekkel találkozunk, akik előtte a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumot és a Göcseji Falumúzeumot látogatták meg. A csapat egyik tagja, a budapesti Olasz Izabell - akinek édesanyja nagykanizsai származású - gyönyörű, hosszú szőrű német hovawart kutyájával, Zazival volt a magasban. A pécsi Patzai Csanád ugyancsak kedvencével, a drótszőrű magyar vizslájával, Malival érkezett.

Olasz Izabell Zazi kutyájával, mellette jobbra Patzai Csanád, ölében Mali
Fotós: Mozsár Eszter

A toronyba lift visz fel, ahol egyből a kávézóba jutunk. Kránicz Edit tizedik éve bérli a torony tetején lévő vendéglátó egységet és a kilátót, idén jubilálnak tehát. Horváth Fanni és Horváth Bianka volt most segítsége a műszakban, a torony egyébként naponta 11 és 20 óra között látogatható (ünnepnapokon változhat a nyitvatartás, érdemes megkérdezni.)

- Minden hónapban más a vendégkör – tájékoztat Edit. - Áprilisban, májusban az osztálykirándulások kedvelt úti célja a város legmagasabb pontja, a tanév vége után megjelennek a családok is, a főszezon nyáron, augusztusban van. Olyankor tényleg az ország egész területéről, illetve külföldről is jönnek látogatók. És igen, kutyabarát hely vagyunk, nyugodtan jöhetnek a négylábú kedvencek.

Bianka a pultnál, éppen készül felszolgálni a kért Marlenkát
Fotós: Mozsár Eszter

A kávénkat, üdítőnket szürcsölgetve – csakúgy, mint a legtöbb vendég – vizslattuk a körpanorámás presszóból a környező tájat. Gyermeki lelkesedéssel fedeztük fel Zalaegerszeg magasabb épületeit, gyermekkorunk színhelyeit. Később lementünk a belső vaslépcsőn, majd először a felső szinten a hatalmas tévés- és rádiós jelerősítő- és továbbítók erdejében tekintettünk a tájra.

A jeladók között bújt meg a város
Fotós: Mozsár Eszter

Egy kicsit lejjebb már teljes pompájában csodálhattuk az erdőket és a lombok közül kikandikáló házakat, tetőket. A hideg és a viharos szél miatt most csak percekig időztünk, de megfogadtuk, nyáron még visszatérünk. Szebb időben látni egyébként az Alpok kéklő hegyláncait vagy a közeli lendvai Vináriumot.

 

Végül néhány adat a TV-toronyról:

- 1971-ben épült, a Zalaegerszegi önkormányzat és LÉSZ Kft. tulajdona (felújítva 2000-2003-ban)

- a járdaszint 293 méterrel a tengerszint felett van, tehát alig kevesebb, mint a Kandikó (304 méter)

- az antennákkal együtt közel 100 méter a torony (a kilátó terasz 47,11 méteren, míg a körpanorámás presszó 53,11 méteren van, azok felett vannak az antennák)

- már az 1930-as években is állt itt egy fából ácsolt kilátó, mellette szánkópálya üzemelt, ám ezek a II. Világháború alatt tönkrementek

- tiszta időben akár a Ság és a Somló vulkanikus tanúhegyéig, valamint az Alpok vonulatáig is el lehet látni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában