Helyi közélet

2023.04.02. 08:00

Ma van az autizmus világnapja

Április 2-án, vasárnap ünnepeljük az autizmus világnapját. A nagykanizsai székhelyű Alapítvány az autista gyermekekért a világnap alkalmából előzetes regisztrációhoz kötött süti partit szervezett az egyik belvárosi cukrászdában.

Benedek Bálint

A nagykanizsai Győrfy Anikó, Alapítvány az Autista Gyermekekért elnöke Fotó: Szakony Attila

- Minden megmozdulásunkkal, így ezzel is fontos célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az autizmusra - fogalmazott Győrfy Anikó kuratóriumi elnök. - Ilyenkor az érintett szülőkkel beszélgetünk az autizmusról és az abból adódó problémákról. Ezúttal Válaszutak az iskolában és azon túl címmel tanulási, iskolaválasztási és önállósodási alternatívák az autizmus spektrumon címmel Eszikné Buzás Krisztina autizmussal élő énekesnő segít eligazodni.

Győrfy Anikó hozzátette: az autizmus olyan állapot, mely eltérő fejlődéshez vezet. Az autizmus spektrumzavar kifejezésben a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formája van. Az autizmussal élő személyek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, mint a neurotipikus emberek. Ez az eltérő fejlődés az oka annak, hogy érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit. Ez az eltérő működés megnehezíti a társas kapcsolataikat is.

- Egy autista embernek problémát jelent megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvasnak gesztusokból, mimikából és gyakran nem értik a hasonlatokat, szófordulatokat - folytatta. - Szakmai fogalmakkal élve tartós deficit a szociális kommunikációban és interakciókban, valamint szűk körű repetitív mintáztok a viselkedésben, érdeklődésben, aktivitásban. Ez az eltérő fejlődési rendellenesség a társadalom egyetlen százalékát érinti, a legújabb kutatások szerint minden 68. ember autista. Sokan akadályozottságuk és a társadalmi előítéletek miatt titkolják állapotukat, illetve „önkéntes karanténba” kényszerülve élik mindennapjaikat. Úgy gondoljuk, ha a társadalom minél nagyobb része megismerné és elfogadná az autizmust, akkor összefogással lebonthatnánk e bezártság falait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában