Kerettagként készül a rangos megmérettetésre

2023.04.05. 13:30

Horváth Zsóka második lett a nemzetközi csillagászati diákolimpia előválogatóján

A zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium 11. évfolyamos tanulója, Horváth Zsóka évek óta jár folyamatosan matematika-, fizika- és csillagászati versenyekre. A fiatal lány 8. osztályos kora óta tagja a zalaegerszegi VEGA Csillagászati Egyesületnek.

Mozsár Eszter

Horváth Zsóka

Ezúttal a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpia március végi magyarországi válogatóján, a Bakonybélben rendezett Athletica Galactica versenyen országos második helyezést ért el. Zsóka 12 éves korában látta először az olimpia (International Olympiad on Astronomy and Astrophysics - IOAA) versenyfelhívását. Évek óta szorgalmasan készül a nemzetközi megmérettetésre, tavaly is részt vett a hazai válogatón.

A mostani eredménynek köszönhetően a gimnazista lány kerettagja lett annak a csapatnak, melyből nyáron, több hónapig tartó felkészítés és mini diákolimpia után választják ki azt az öt főt, aki Magyarországot képviseli a Lengyelországban augusztusban rendezendő, 17. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpián.

2019-ben Magyarország rendezte a 13. nemzetközi megmérettetést, amin 46 ország tehetséges diákjai versengtek. A csillagászati olimpia ötlete 2006-ban született meg Thaiföld, Indonézia, Irán, Kína és Lengyelország közös kezdeményezésére. Az alapítók célja, hogy népszerűsítsék a csillagászatot és az asztrofizikát a fiatalok körében, valamint, hogy elősegítsék a nemzetközi szakmai kapcsolatok kialakulását már fiatal korban. A verseny öt fordulóból áll: elméleti, adatfeldolgozási, megfigyelési, planetáriumi fordulóból, valamint a csapatversenyből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában