"A klíma, a biodiverzitás megóvása a fiatalok jövőjéről szól"

2023.04.25. 15:03

Diákoknak tartott előadást Zalaegerszegen Áder János

A klíma, a biodiverzitás megóvása a fiatalok jövőjéről szól, arról, hogy milyen körülmények között fognak élni.

Arany Gábor

Áder János a fenntarthatósági témahét rendezvényén 170 tanuló előtt beszélt

Fotó: Pezzetta Umberto

Ezt Áder János volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke fogalmazta meg előadásának végén, amit kedden a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum diákjainak tartott a városi hangverseny- és kiállítóteremben. A fenntarthatósági témahét rendezvényén 170 tanuló előtt beszélt, időről időre megkérdezve hallgatóságát, a helyesnek gondolt válaszokat pedig mobiltelefonon lehetett megjelölni. Így került szóba a 6. tömeges kihalás, ami napjainkban zajlik, hogy 41 ezer veszélyeztetett fajt tartanak számon a szakértők, hogy az élelmiszereink 40 százaléka tűnik el, ha nem lesznek beporzó rovarok, márpedig folyamatosan fogyatkoznak. Mindez az ipari forradalom kezdete, 200 éve zajló emberi tevékenység következménye.

Áder János az előadás közben Fotó: Pezzetta Umberto

A környezetünk mesterséges átalakításának 99,9 százaléka ez idő alatt következett be, ami a biológiai sokféleség rovására ment a szárazföldi, tengeri élőhelyek elfoglalásával, az állat- és növényfajok kiszorításával. Az üvegházhatású gázok kibocsátása az átlaghőmérséklet növekedését eredményezi, ami megváltoztatja a klímát, az pedig az invazív fajok terjedését is elősegíti. Mindezt tetézi a földhasználat termőképességet romboló módja, a környezet mértéktelen szennyezése, sorolta Áder János az intő jeleket.

Áder János programja Nagypáliban folytatódott.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában