Rendhagyó helikoni napok Keszthelyen

2023.04.04. 20:00

„A találkozások ünnepe” minőségi kulturális programsort kínál

Kivételesen idén is lesz Helikon. A rendhagyó program „a találkozások ünnepeként” a kulturális seregszemle korábbi résztvevőinek, versenyzőinek teremt lehetőséget a megmutatkozásra.

Péter B. Árpád

Helikoni hangulat, tavalyról. A találkozások ünnepe hasonlót ígér

Forrás: ZH

Bár a Helikoni Ünnepségeket páros években rendezik a Balaton fővárosában, idén – kuriózumként – visszatekintő, összegző programsort kínálnak április 28. és 30. között, számos helyszínen.

Az esemény előzetes sajtótájékoztatóján Manninger Jenő, Keszthely polgármestere kiemelte: a város számára a kulturális turizmus a legfontosabb. Most ezt összekötik „a találkozások ünnepével”, amely egyfajta happening lesz, s erre – a remények szerint – ismét megtelik a Balaton fővárosa fiatalokkal, vagy lélekben ifjakkal.

A helikoni életérzést szeretnék átadni. A sajtótájékoztatón (b-j) Stadler Tímea Kinga, Manninger Jenő és Siszler Katalin
Fotós: Belovári András

Siszler Katalin, az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány kuratóriumi elnöke hozzátette, örömteli, hogy ezen a rendhagyó rendezvényen összehozhatják a különböző korosztályokat, azoknak teremtve fellépési lehetőséget, akik korábban „itt nagyot alkottak, arany minősítést értek el, vagy emlékezetes teljesítményt nyújtottak”.

A háromnapos gálát a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat támogatásával szervezik. Siszler Katalin arról is beszélt, nemcsak számos színpadi program s gálaest várja majd az érdeklődőket, hanem több kísérőrendezvény is.

Stadler Tímea Kinga, a Goldmark Károly Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója leszögezte: a „találkozások ünnepe” különleges rendezvény lesz, amelynek fókuszában nem a diákok versengése áll, hanem maga a helikoni hagyomány. A szervezők célja ugyanis az, hogy bemutassák „ennek az egyedülálló rendezvénynek a történetét, megismertessék a helyi közösséget és az idelátogatókat a helikoni életérzéssel, másrészt segítsék a Helikon társadalmi beágyazódását, erősítve az identitást”. Persze, mindezt úgy, hogy tartalmas és magas színvonalú szórakozási lehetőséget nyújtsanak az érdeklődőknek, fűzte hozzá a direktor.

Idén nem verseny lesz, hanem visszatekintő, összegző gálaprogram
Forrás: ZH

Az első napon tánc, komolyzene, néptánc, színház, graffiti, film kategóriában kínálnak alkotóműhelyeket, workshopokat a korábbi résztvevőknek, a folytatásban pedig gálaesten mutatkoznak be a tavalyi Helikon kiemelkedő fiataljai a Balaton Színházban.

A Fő téri nagyszínpadon az elmúlt évek zenés, táncos tehetségei lépnek fel, köztük például a Kávészünet zenekar és Tóth Gabi, a zárónapon pedig a Balaton-parti Zenepavilonhoz költözik a rendhagyó ünnep, ahol az érdeklődőket népzene, népmese és néptánc várja, fergeteges táncházzal zárva s egyben megkoronázva a helikoni gálaprogramot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában