Dr. Udvardy György előadása a keszthelyi polgári estén

2023.04.28. 20:00

A szív békéje a legfontosabb

A békéről beszélt dr. Udvardy György veszprémi érsek a Keszthelyi Polgári Esték első rendezvényén csütörtökön kora este.

Péter B. Árpád

Az előadás kezdetén (b-j) dr. Udvardy György, Nagy Bálint, Manninger Jenő polgármester és Csótár András önkormányzati képviselő

Fotó: Péter B. Árpád

Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselő a most induló sorozat kapcsán jelezte: azt szeretnék, „hogy ennek keretében a lehető leghitelesebb emberek osszák meg az érdeklődőkkel gondolataikat”. Első témaként a béke ügyét választották, „amely olyan, mint az egészség: amíg van, természetesnek vesszük, és csak akkor értékelődik fel, amikor veszélybe kerül”, szögezte le a politikus. 

Dr. Udvardy György veszprémi érsek portálunknak azt mondta, a béke utáni vágy egyetemes, az megjelenik az egyén lelkében, van társadalmi vonatkozása, és fontos, hogy megőrizzük azt. A kérdés: mi van akkor, ha a békétlenség megjelenik önmagunkban, vagy akár a bennünket körülvevő világban? – fogalmazott a főpásztor. 

Dr. Udvardy György: A forrongás, a háború erősebbé teszi a béke utáni vágyunkat 
Fotó: Halász Gábor

– A forrongás, a háború erősebbé teszi a béke utáni vágyunkat, s persze felmerülhet: egy ember tehet-e valamit? – folytatta dr. Udvardy György. – Nos, a válasz igen, és ez a cselekvésben mutatkozik meg. Krisztus erre adott nekünk példát.

Jézus feltámadásból fakadó üzenete is a békére utal, „amit a hitben tudunk erősíteni, s ez a hívő embereknek külön felelősséget ad; ez a mi feladatunk”, tette hozzá a veszprémi érsek, aki szerint „békétlen ember nem tud békére törekedni, ezért a szív békéje a legfontosabb”.

– Ennek kapcsán fontos az igazságosság, sok esetben a megbocsátás készségét kell kialakítani magunkban, és legtöbbször ez nem megy a feltámadás hite nélkül, mert meghaladja erőinket. Csak ez képes túllendíteni bennünket a békétlenségen vagy épp a súlyos veszteségeken – hangsúlyozta a főegyházmegye vezetője.

Dr. Udvardy György Ferenc pápa látogatása kapcsán portálunk kérdésére elmondta, nagy várakozás előzi meg a katolikus egyházfő magyarországi útját, s amiről beszél, „azt a Szentlélek közvetíti, és majd bennünk is működőképessé teszi”. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában