Széchenyi István Egyetem

2023.03.10. 20:00

Pályaorientációs fórumot tartottak a ZalaZone-ban

A hazai egyetemek népszerűségi sorrendjében a hetedik helyre került a győri Széchenyi István Egyetem, az ide jelentkezők száma egy év alatt 42 százalékkal nőtt, meghaladta a 20 ezret. Egyebek mellett ez is elhangzott pénteken délután Zalaegerszegen, a ZalaZone fogadóépületében tartott pályaorientációs fórumon.

Arany Gábor

Monek Gergő, egyetemi tanársegéd kiberfizikai demonstrációs és oktató platformot mutatott be a fórum résztvevőinek

Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

Az előadók egyike, Palkovics László, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte, a felvételre jelentkezők érdeklődése jelentősen megnőtt a műszaki terület és tanárképzés iránt. Ez azt mutatja, hogy beérik az egyetem fejlesztésébe fektetett munka, mondta. Szólt arról is, hogy az egyetem fejlődése kiemelkedő volt az elmúlt időszakban, hiszen a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány tulajdonába került az Autóipari Próbapálya Zala Kft., a ZalaZONE Ipari Park., a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség és a Techtra Technológiai Transzfer Intézet. Ennek köszönhetően például a hallgatóik Közép-Európa legkorszerűbb járműipari tesztpályáját használhatják.  Palkovics László arról is beszélt, hogy Győr, Mosonmagyaróvár és Zalaegerszeg után budapesti önálló campus indítása is szerepel a tervekben.

Az egyetem általános és oktatási elnökhelyettese, dr. Kovács Zsolt egyebek mellett a megújult felvételi rendszerről szólt . Bevezetésképpen elmondta, hogy nemzetközi sorrendet tekintve az első ezer között tartják számon a győri egyetemet, ahová 14 ezer hallgató jár, köztük 800 érkezett 70 országból. A 200 magyar nyelvű oktatási program mellett 40 angolul zajlik. A kilenc karon 11 képzési területen 88 szak közül lehet választani. Négy doktori iskolájuk működik: műszaki, ezenkívül növény-, állat-, élelmiszertudományi, illetve regionális és gazdaságtudományi, valamint állam- és jogtudományi.

A vendéglátók nevében a ZalaZone Ipari Park vezérigazgatója, dr. Háry András ismertette a tesztpálya környezetében kialakult vállalati, kutatói kapcsolatrendszert, ökoszisztémát.

A fórumot a dunántúli középiskolák intézményfenntartó számára hirdették meg. Így képviseltette magát a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum is. Vizlendvai László főigazgató elmondta, szoros az együttműködés a győri egyetemmel az okleveles technikusképzésben, ami szeptembertől indul a Ganz- és a Csány-technikumban. Ezzel az oktatási formával az országban a legelsők közé tartozik az egerszegi centrum. A képzés egyik ismérve, hogy az ötödik évfolyamon egyetemi oktatók kapcsolódnak be az technikusi oktatásba, ráadásul az itt végzett diákok 30 kredittel gazdagodva kezdhetik egyetemi tanulmányaikat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában