A Belügyminisztériumban

2023.03.02. 13:49

Köszöntötték a kutató-mentőket, köztük a Nagykanizsai HTP tűzoltóit is

Katasztrófavédelem

Fotó: BM OKF Szőke Péter

A Rendkívüli Helytállásért Érdemjel arany fokozatával ismerték el március 1-jén a hivatásos tűzoltókból álló HUNOR Mentőszervezet, az Országos Mentőszolgálat HUNOR-al együtt dolgozó orvosainak, valamint a Terrorelhárítási Központ szakembereinek kimagasló helytállását, amelyet a Törökországban bekövetkezett földrengés okozta katasztrófát követően tanúsítottak. A katasztrófát követő mentésben szintén résztvevő önkéntes mentőszervezetek képviselői a belügyminiszter elismerő oklevelét vehették át. A csapatokat dr. Rétvári Bence belügyminiszter-helyettes köszöntötte a Belügyminisztériumban, az ünnepségen Törökország magyarországi nagykövete is jelen volt.

Fotós: BM OKF Szőke Péter

A jelenlévők néma főhajtással tisztelegtek a földrengés áldozatainak emléke előtt. Ezt követően Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára mondott köszöntő beszédet. „Egy ország büszke önökre. A HUNOR duplán beírta magát a magyarok emlékezetébe. Amikor elkezdték a hivatásukat, arra esküdtek fel, hogy életeket mentenek. Az önöké a világ legjobb mentőcsapatai közé tartozik, a legek csapata: a legfelkészültebb, leggyorsabb, leghatékonyabb, az egyik legtöbb életet mentő csapat. De nem volt kockázatmentes a küldetésük, fizikai és lelki terhet is jelentett az önök számára. Köszönjük, hogy tizenhét családnak visszaadták hozzátartozójukat, köztük három gyereket is.” A miniszterhelyettes a Terrorelhárítási Központ és az Országos Mentőszolgálat szakembereinek is köszönetet mondott, hiszen mint mondta, tizenhat embert láttak el, egy másfél éves gyerek állapotát stabilizálták. Szimbolikus, hogy éppen a polgári védelem nemzetközi napján köszöntjük a mentésben résztvevő embereket.

Az elismerések átadására is sor került: A Törökországban Magyarország hivatalos mentőszervezeteként hat napon keresztül dolgozó HUNOR tagjai - köztük Deme Dávid címzetes tűzoltó zászlós és Horváth Péter címzetes tűzoltó főtörzsőrmester, a Nagykanizsai HTP tűzoltói, az Országos Mentőszolgálat HUNOR-al együtt dolgozó orvosai, valamint a Terrorelhárítási Központ szakemberei a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel arany fokozatát vehették át, az önkéntes mentőszervezetek képviselői pedig a belügyminiszter elismerő oklevelét kapták meg. 

Fotós: BM OKF Szőke Péter

A Belügyminisztérium aulájában a HUNOR hivatásos nehéz kutató-mentőszervezet és a Terrorelhárítási Központ speciális egysége mellett a Magyar Református Szeretetszolgálat Mentőkutyás Önkéntes Kutató-mentőcsoport és Tűzoltó Egyesület, a Pest Megyei Kutató-mentőszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue24 Tűzoltó Kutató-mentő Nemzetközi Csoport, az Életjel Mentőcsoport és a Budapest Mentőszervezet képviselői voltak jelen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában