„Uram, gyógyíts és segíts!"

2023.03.15. 07:01

Felsőrajki keresztút és szentmise a veszprémi érsek vezetésével

Dr. Udvardy György veszprémi érsek vezette a legutóbbi keresztúti ájtatosságot Felsőrajkon, ahol két éve civil kezdeményezésként, önerőből készült 15 stációs kálvária.

Péter B. Árpád

Sokan imádkozták végig együtt a felsőrajki keresztutat

Fotó: Halász Gábor

Azóta minden nagyböjti pénteken imádságos lélekkel járják végig helyiek, illetve a környékbeli településekről érkező vendégek a Hegyaljai utcában lévő keresztutat, idén vendégatyák vezetésével. Az idei harmadik alkalommal Felsőrajkra látogatott dr. Udvardy György, aki szentmisét is bemutatott a Szent Anna templomban.

Dr. Udvardy György veszprémi érsek vezette az idei nagyböjt harmadik szabadtéri keresztútját Felsőrajkon
Fotós: Halász Gábor

A főpásztor homíliájában elmondta: Isten annyira szeret bennünket, hogy egyszülött Fiát adja oda értünk, hogy ő tanítson bennünket, példát adjon, neveljen, lelkesítsen minket s az Atya iránti szeretetre vezessen. Krisztus csodákat tesz, törvényt alkot, parancsot ad, és ezek életet jelentenek számunkra. Az érsek leszögezte: „mi emberek ezt nem mindig fogadjuk el, pedig ő az Istennek, az Atyának a jóságáról beszél nekünk és tanít minket”.

Keresztúton, b-j Rudi Péter, Felsőrajk plébánosa, dr. Udvardy György és Cséry Gergő pacsai plébános
Fotós: Halász Gábor

– Ez fáj, de a nagyböjti szent idő arra van, hogy engedjük: megérintsen bennünket ez a fájdalom, s megérezzük, mi az a méltóság, amit Isten ránk bízott a keresztségben, a bérmálásban, a szentségekben – folytatta dr. Udvardy György. – Ő táplálni akar bennünket. Ismerjük fel keresztségi méltóságunkat, és persze elrejtett bűneinket, rossz döntéseinket. Isten a mi gyenge, emberi módon megélt személyes történeteinket jóra tudja fordítani. Persze, nem tudja és nem is akarja meg nem történtté tenni a bűneinket, de gyógyítja a sebeinket és azokét is, akiket megbántottunk. Visszaadja lelkünk örömét, ifjúságát, újjáteremti szabadságunkat, meggyógyítja múltunk sebeit és mindazt, amiben hibáztunk, vétettünk az ő életre vezető parancsai ellen. Meghív bennünket a méltóságra, megajándékoz minket önmagával, és a mi gyengeségeinket jóra fordítja.

Dr. Udvardy György veszprémi érsek vezette az idei nagyböjt harmadik szabadtéri keresztútját Felsőrajkon, mellette balról Cséry Gergő pacsai plébános
Fotós: Halász Gábor

A veszprémi érsek kiemelte, a nagyböjt annak az ideje, hogy ezt a méltóságot felfedezzük, higgyünk benne, s engedjük, hogy Krisztus gyógyítani tudja a múlt sebeit. Dr. Udvardy György arra hívta fel a figyelmet, nekünk „csak” fel kell kiálltanunk: Uram, gyenge vagyok, gyógyíts és segíts, s ő megteszi ezt.

A szentmise végén a jelenlévők együtt imádkozták a Szentatya magyarországi látogatására való lelki felkészülést segítő imádságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában