A fejlesztéseket közel 6 milliárd forintból finanszírozták

2023.03.31. 14:11

A szilárd hulladék újrahasznosítása Zalában

A szilárd hulladékok növekvő arányú újrahasznosítását szolgálja az a projekt, amelyben több zalai kezelőközpontot korszerűsítettek és számos eszközt szereztek be.

Arany Gábor

Bali József ismertette a projekt elemeit

Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

A Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése Zala és Vas megye egyes térségeiben című projekt eredményeiről pénteken az Arany Bárány Szállóban tartottak tájékoztatót. Böjte Sándor Zsolt, a Zalaispa Társulás elnöke bevezetőjében kiemelte, a környezetvédelem alapvető  feltétele a hulladékok biztonságos kezelése és minél nagyobb arányú hasznosítása. Ennek egyik eleme a szelektív gyűjtés, ami kedvező fogadtatásra talált a lakosság körében. 

Bali József, a Zalaispa Nonprofit Zrt. vezérigazgatója beszámolójában kitért rá, hogy a fejlesztéseket az Európai Uniótól kapott közel 6 milliárd forintból finanszírozták. Ez a harmadik nagy volumenű fejlesztésük, amely a térségben 245 ezer embert érint, s bár a lakosság számára kevésbé látványosak a technológiai korszerűsítések, de elengedhetetlenek a magas szintű szolgáltatás biztosításához.

A projekt részeként Hévízen hulladékudvart nyitottak, a zalabéri hulladékkezelő központban pedig csarnok épült. Itt évente 21 ezer tonna anyagot dolgoznak fel: előaprító, mágneses fémleválasztó, dobrosta, szállítószalagok segítségével. A Lentiben működő hulladékkezelő központban az átrakóállomást érintette a fejlesztés, valamint emeltkabinos kézi válogatót, komposztálóteret, bálatárolót hoztak létre. Keszthelyen a kézi válogatót modernizálták, bálázót telepítettek. Legnagyobb volumenű beruházásként az egerszegi hulladékkezelő központban az energetikai hasznosítású hulladékok tárolókapacitását növelték meg és automatizálták a meglévő hulladékválogatót, valamint új depónia épült. Bali József szólt arról is, hogy bővült a szelektíven gyűjthető hulladékok köre, ezek közé tartoznak immár a  csomagolásból származó anyagok is.

Az év végén lezáruló projekt Zala és Vas 179 települését érinti, a beszámolót tucatnyi önkormányzat képviselője kísérte figyelemmel pénteken. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában