A társulás nem mond le a Bajzáról

2023.03.09. 14:00

A kistérség kanizsai delegáltja ingyenes vagyonátadásra szólította fel a kistelepüléseket

Gyűlnek a viharfelhők a Nagykanizsa és Térsége Önkormányzati Társulás háza táján. A Nagykanizsát és 26 környező kistelepülést tömörítő szervezet legutóbbi ülésén ugyanis a dél-zalai város delegáltja, dr. Schauta Marcell azt kérte a többi önkormányzattól, hogy ingyenesen adják át a társulás Bajza utca 2. szám alatti telephelyét, mert az ingatlanra szüksége van a kanizsai önkormányzatnak. Bár a konkrét javaslatról egyelőre nem tárgyalt a testület, de már önmagában a felvetés is felpaprikázta a kistelepülések polgármestereit, akik közül sokan leszögezték: eszük ágában sincs hozzájárulni az ingatlan ingyenes átadásához.

Pásztor András

A társulás tulajdonában több épület is van a Bajza utca 2. szám alatt

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Hogy megértsük, mi húzódik a háttérben, vissza kell lépni egy kicsit az időben.

A kanizsai közgyűlés legutóbbi ülésén az Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) frakciója visszahívta Balogh László polgármestert a társulásból, ahol elnöki pozíciót töltött be, s helyette dr. Schauta Marcellt jelölte, hogy képviselje a város érdekeit, azaz kezdeményezze a Bajza utcai ingatlan ingyenes átvételét. Az ÉVE képviselője tehát ezzel a mandátummal érkezett a társulási ülésre, ahol Balogh László helyett először új elnököt kellett választani. Ezt a társulás meg is tette, egyhangúlag választották meg Vlasicsné Fischl Tímeát, Szepetnek polgármesterét. Ám miután a társulás napirendre sem vette az ingatlanvagyon ingyenes átadásáról szóló javaslatot, dr. Schauta Marcell – élve vagy visszaélve az kanizsai önkormányzat 75 százalékos szavazati arányával – sem fogadta el a társulás költségvetését.

Dr. Schauta Marcell a társulási ülésen is kifejtette azon véleményét, miszerint Nagykanizsa semmit sem profitál a társulás működéséből, s tulajdonképpen ablakon kidobott pénz a lakosságarányosan befizetett évi közel 8-9 millió forint. Az ÉVE képviselője persze minden polgármestert biztosított arról, hogy a társulásnak valahol majd biztosít helyet a kanizsai önkormányzat. A „nagyvonalú” ajánlatból természetesen nem kértek a kistelepülések, hiszen miért hagyná el valaki a saját tulajdonát egy albérlet ígéretének reményében.

– Finoman szólva is barátságtalan volt Schauta képviselő belépője, korábban nem találkozott a kistelepülések polgármestereivel, a társulás munkáját nem ismerte, de negatív kritikát fogalmazott meg az itt folyó munkával kapcsolatban – mutatott rá Jakab Sándor, Újudvar polgármestere, a társulás alelnöke. – Talán szerencsésebb lenne, ha a kanizsai közgyűlésben ülők mindannyian tudomásul vennék, hogy a város a környező településekkel együtt tudja csak a fejlesztési céljait megvalósítani, együtt kell működnünk, mi pedig, akik falun élünk, nem vagyunk hajlandók semmilyen erőszakos, átgondolatlan, csak a város közgyűlésének jelenleg többségben lévő ÉVE frakciójának támogatásával meghozott határozatokat végrehajtani, amelyek a saját településeink lakosságát is hátrányosan érintenék. A falun élő emberek egyenrangúak a városiakkal, nem engedhetjük meg, hogy amiért sok éven keresztül közösen dolgoztunk, azt ingyen átadjuk és ellehetetlenítsük társulásunk működését. A Bajza utcai ingatlant 2008-ban vásárolta meg a társulás a megyei önkormányzattól, miután a kanizsai önkormányzat elállt az elővételi jogától. Ráadásul ezt az épületegyüttest nem a lakosságszámarányosan befizetett tagdíjakból vásárolta meg és újította fel a társulás, hanem az elnyert fejlesztési pályázatokból.

A fentieknél sokkal karcosabb véleményt fogalmazott meg Bődör István, Belezna polgármestere. Mint mondta: a kanizsai közgyűlés ÉVE frakciója ugyan sokallja az évi 8-9 millió forintos tagdíjat, de ugyanez a frakció számos tanácsnokot nevezett ki, melyek tiszteletdíja nagyságrendekkel többe kerül a dél-zalai városnak.

– Meg aztán azt sem értem, hogy mi változott az ÉVE frakció gondolkodásában – fogalmazott Bődör István. – Pár hónappal korábban, amikor a vízmű átadásáról kellett dönteni, minket, kistelepüléseket leszavaztak, s azt mondták, szó sem lehet arról, hogy az állam ingyen átvegye a vízmű vagyonát. Most meg a mi vagyonunkat zokszó nélkül rekvirálnák. Ez nem etikus, ráadásul az eddigi jó együttműködést is aláássa a város és a környező kistelepülések között.

De, hogy ne csak véleményeket, hanem konkrét tényeket is kapjunk, megkérdeztük Polai Györgyöt, a társulás munkaszervezetének vezetőjét, hogy Nagykanizsa számára valóban előnytelen-e a társulási tagság, s valóban ablakon kidobott pénz az éves 8-9 millió forintos tagdíj?

– A társulás az elmúlt 15 évben közel 730 millió forint pályázati támogatást nyert el, melynek 70-80 százaléka Nagykanizsán hasznosult – mondta Polai György, aki hosszasan részletezte mikor és mennyi pénzzel támogatta a társulás a kanizsai iskolákat, a pedagógiai szakszolgálat működését, a diákolimpiák megrendezését vagy éppen a mozgókönyvtári szolgáltatást. Mindezek mellett a társulás szervezetei több száz hátrányos helyzetű dél-zalai embert segítettek munkához, a foglalkoztatási paktum keretében jelenleg is fut egy projekt, ami 100 fő elhelyezkedését támogatja.

Hogy mi lesz ezek után, azt egyelőre nehéz megjósolni. A társulás kistelepülési tagjai nagy valószínűséggel nem egyeznek bele a Bajza utcai ingatlan ingyenes átadásába, cserébe viszont az ÉVE frakció által delegált képviselő blokkolhat egy sor fontos döntést, például a társulás költségvetésének elfogadását. A következő hetekben, hónapokban minden bizonnyal kiderül, ki és mennyire elszánt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában