Egyeztettek

2023.02.03. 11:30

Újszerű, de elérhető Zalában is a hiperbár oxigénterápia

A Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke és munkatársai január 30-án a Grazi Orvostudományi Egyetem mellkasi és hiperbár sebészeti osztályának orvosaival találkoztak, hogy a hiperbár oxigénterápia hatásainak kutatására, oktatására és alkalmazására irányuló Interreg projekt közös benyújtásának lehetőségeiről egyeztessenek.

ZH

Dr. Pál Attila (j) a Grazi Orvostudományi Egyetem orvosaival

Forrás: ZVÖ

Dr. Freyja-Maria Smolle-Jüttner és dr. Jörg Lindenmann bemutatta a helyi kórházban működő hiperbárkamrát, majd a potenciális együttműködési lehetőségekről és tevékenységekről folytattak eszmecserét, tájékoztatta lapunkat a Zala Vármegyei Közgyűlés. Mint írták, a bevonni kívánt osztrák partnerszervezetnél már elkezdődött a poszt-Covid-tünetek enyhítésére irányuló kutatás, az új kooperáció kiváló lehetőséget kínál ennek folytatására. A felek egyetértettek abban, hogy az oxigénterápia alkalmazásának területeiről közös kutatási programot fejlesztenek ki, elemzéseket készítenek, különös figyelmet fordítva a poszt-Covid-szindrómák kezelésében elért eredményekre.

A felek a két ország orvosi egyetemei számára a tantárgyi struktúrába illeszthető oktatási dokumentációt dolgoznak ki a hiperbár oxigénterápia széles körű gyógyítási lehetőségeiről. Vizsgálni kívánják továbbá, hogyan kerülhet be ezen terápia a társadalombiztosítás által finanszírozott egészségügyi kezelések körébe Magyarországon. 

A közleményből kiderül: Izrael már jelentős tapasztalatot szerzett az oxigénterápia hatásairól a neurológia területén, így orvosaik segítségével és kutatási eredményeik felhasználásával, nemzetközi konferenciák szervezésével tovább bővíthető a HBOT által kezelhető betegségek köre. 
Zala Vármegye Önkormányzatának meghívására február 13-án Lentiben folytatódik a megkezdett munka, az osztrák fél képviselői érkeznek a Lenti Balance Medical Centerbe, hogy megtekintsék a gyógyászati szolgáltatásokat, különösképpen a tavaly novemberben átadott hiperbár­kamrát. 
A projekt az oxigénterápia, mint újszerű, de már számos területen bizonyított eredményességgel működő gyógyítási lehetőség népszerűsítését is meg kívánja célozni, bemutatva, milyen típusú betegségek kezelésekor jöhet számításba a magasnyomású oxigénterápia, milyen jelentős javulást és eredményeket lehet elérni ezen kezelésekkel. 

A projektjavaslat kidolgozásában magyar oldalról a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft., a Lenti Gyógyfürdő Kft., valamint Zala Vármegye Önkormányzata vesz részt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában