A közeljövőben az épület előtti teret is felújítják

2023.02.27. 17:30

Leválasztják az Ady-iskoláról a hangversenyterem fűtési rendszerét

A gázellátás kiépítése és a belső fűtési rendszer átalakítása folyik jelenleg a Keresztury Dezső Művelődési Központ intézményegységében, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. A beruházás a Modern Városok Program keretében, az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. kivitelezésében bruttó 16,7 millió forintból valósul meg, a munkálatokat várhatón március végére fejezik be.

Mozsár Eszter

A sajtótájékoztató résztvevői: dr. Káldi Dávid, Balaicz Zoltán, Flaisz Gergő és Tóth László

Fotó: Seres Péter

A hangversenyterem fűtését a Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola kazánházából oldották meg egy meleg fűtési védőcső átvezetésével. Ez a megoldás költséges volt, mivel a fűtési rendszerből évek óta havonta több köbméter meleg víz folyt el, ráadásul tavaly tavasszal az átkötő vezeték károsodott, így a fűtési víz az iskola pincéjébe folyt. A fűtési kört azonnal le kellett zárni, a város egyik kiemelt kulturális intézményének azóta nincs fűtése.

Balaicz Zoltán emlékeztetett, az utóbbi években a kiállítóterem belső terei több mint 50 millió forintból újultak meg, ám a fűtési problémát az akkor rendelkezésre álló forrásokból nem tudták megoldani. A mostani projektekben két új gázkazán beépítésével az intézmény önálló fűtési rendszerét alakítják ki. A fűtésrekonstrukciót követően az épület előtti teret szeretnék felújítani úgy, hogy felidézik az egykori zsinagóga kovácsoltvas kerítését, annak részletét, mondta a polgármester.

A tervek szerint március 31-ére elkészül a beruházás  Fotós: Seres Péter

Dr. Káldi Dávid önkormányzati képviselő az épület felújítása mellett a forgalmas Ady utca közmű-rekonstrukciós munkálatainak fontosságát emelte ki. Flaisz Gergő igazgató elmondta, a fenntartónak többször jelezték, hogy a közös fűtési rendszer nem praktikus, s nagyon örülnek, hogy a Kovács Károly Városépítő Program keretében ez a modernizáció most létrejöhetett. Az intézmény működésének szempontjából különösen kedvező lesz a közüzemi számlák csökkenése, tette hozzá. Végül Tóth László intézményegység-vezető a nyitással kapcsolatosan elmondta, a tervek szerint március 31-ére elkészül a beruházás, a hangversenyterem pedig méltó módon egy Cziffra György-emlékesttel várja vissza a közönséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában