Biztonságosabb Internet Napja

2023.02.09. 19:03

Játékos feladatokkal tanították a gyereket a zalai rendőrök

A zalai bűnmegelőzési szakemberek interaktív játékkal segítenek eligazodni a diákoknak az internet világában.

Police.hu

Forrás: Police.hu

A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának munkatársai 2023. február 9-én, a „Biztonságosabb Internet Napja” jegyében a Zalaegerszegi Dózsa György Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola hatodik osztályos tanulói részére tartottak bűnmegelőzési célú, játékos foglalkozást.

A „Mentsétek meg Gordont!” elnevezésű bűnmegelőzési program főszereplője egy Gordon névre hallgató plüss mackó, akinek segítségre van szüksége, hogy az online térből érkező zaklatások és fenyegetések jelentette veszélyekre felkészülhessen, és megfelelően reagálni tudjon. Ebben voltak a segítségére a diákok, akiknek négy-öt fős csoportokban különböző logikai feladatokat kellett megoldaniuk. A gyerekek a helyes megoldások után egy-egy dobozon lévő lakat kinyitásával, újabb feladatokkal, kihívásokkal szembesültek.

A bűnmegelőzési szakemberek minden feladat során segítették rávezetni a diákokat, hogy egy adott szituációban hogyan tudják elkerülni az áldozattá válást, miként tudnak biztonságosan eligazodni az internet világában, és felvilágosítást adtak a közösségi média veszélyeiről is. A játékos foglalkozáson tanultakkal a fiatalok nemcsak Gordonon, de leginkább magukon és társaikon tudnak segíteni a mindennapjaik során.

Forrás: Police.hu

A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy rendkívül fontos a tudatos internethasználat, különösen a gyermekek körében! Ehhez fogadják meg hasznos tanácsainkat:

  • Senkinek ne adják ki az interneten személyes adataikat!
  • Az illetéktelen hozzáférés megelőzése érdekében olyan jelszót válasszanak, amely nem kapcsolódik a személyükhöz, és amelyet más szolgáltatásokban nem használnak, hiszen az elkövetők célja sok esetben a felhasználó hitelesítő adatainak megszerzése.
  • Számos olyan program van, amely védelmet biztosít, és biztonságossá teszi a böngészést, ismerjék meg ezeket, és válasszák ki a megfelelőt.
  • Jól gondolják meg, hogy milyen honlapokat látogatnak meg, és azt milyen célból teszik.
  • Tudatosuljon mindenkiben, hogy az internet nem felejt, amennyiben oda egyszer felkerült bármilyen adatunk, rólunk szóló kép, vagy akármilyen információ, azzal sajnos bárki, bármikor visszaélhet.
  • A szülők feladata és egyben felelőssége, hogy nyomon kövessék a gyermekük által látogatott tartalmakat, és azt lehetőség szerint, a kifejezetten ezt a célt szolgáló szűrőprogramokkal, alkalmazásokkal kontrollálják!
  • Ismeretlen feladótól, gyanús tartalmú e-mailekben érkező csatolmányokat nem szabad megnyitni!
  • A közösen használt számítógépen (iskolában, munkahelyen, ismerősnél, nyilvános helyen) mindig jelentkezzenek ki a felhasználói fiókból!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában