Közgyűlés

2023.02.24. 14:11

Az ÉVE több ponton módosítja a büdzsét

A pénteki közgyűlésre Balogh László polgármester ugyan beterjesztette a városi idei évi költségvetését, ám a büdzsé tervezete végül nem kapta meg a kellő szavazattöbbséget. Az Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) frakciója a következő ülésig módosító indítványokat nyújt majd be.

Pásztor András

Egyelőre nincs elfogadott költségvetése Nagykanizsának

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Balogh László polgármester elmondta: a jogszabályi előírások betartása mellett – munkatársaival együtt – elkészítette a 2023.évi évi költségvetési rendelet tervezetét.

– A tervezet működési hiányt nem tartalmaz, az önkormányzat által ellátott közfeladatok pénzügyi fedezetét tartalmazza, illetve az önként vállalt feladatok oly mértékű tervezése is megtörtént, ami nem veszélyezteti a közfeladatok ellátását – fogalmazott a városvezető, majd hozzátette: az önkormányzat gazdasági társaságai és intézményeinek vezetőivel folytatott egyeztetést  követően közel 2,6 milliárd forintos hiányt kellett „lefaragni”, ami csak úgy volt lehetséges, hogy néhány, a közgyűlés által korábban megszavazott felújítást, beruházást ki kellett húzni a fejlesztési listáról.

– Ugyanakkor – folytatta Balogh László – a költségvetés összeállítása során minden pályázati önrészt beterveztem, ez nem lehet akadálya annak, ha ne adj Isten valamelyik elnyert projekt megvalósítására nem kerülne sor – fogalmazott a polgármester utalva arra, hogy jelenleg is vannak olyan – több száz millió forintos – elnyert pályázatai az önkormányzatnak, melyek nem valósultak meg.

A polgármester költségvetésről alkotott véleményét követően a könyvvizsgáló adott jelentést a büdzsé tervezetéről. Mint elhangzott: a rendelettervezet a jogszabályi előírásoknak megfelelő, a pénzügyi egyensúly biztosított, ugyanakkor – a szakértő szerint – az infláció és a megnövekedett energiaárak kedvezőtlenül is befolyásolhatják a bevételek és kiadások egyensúlyát.

Az ÉVE frakció részéről Horváth Jácint frakcióvezető-helyettes értékelte a beterjesztett költségvetési tervezetet. Mint mondta: szerintük a polgármester által beterjesztett költségvetés képtelen biztosítani a város működését. Példaként az önkormányzati cégeket említette a frakcióvezető-helyettes, ahol – álláspontja szerint – jelentős források hiányoznak. Emiatt az ÉVE frakció a következő közgyűlésig átdolgozza a költségvetés tervezetét, illetve több módosító indítványt beterjeszt majd a közgyűlés elé.

A testület egy önkormányzat bérlakás eladásáról is döntött. Mint elhangzott: a Babóchay utca 55. szám alatti társasházban lévő ingatlant nem lenne célszerű felújítani, annak költségei ugyanis csak nagyon hosszú idő alatt térülnének meg. Ráadásul a lakásra több vételi szándékot bejelentettek, ezért a közgyűlés versenytárgyaláson értékesíti az ingatlant.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában