Március elsejével új jogszabályi keretek

2023.02.08. 17:30

A geotermikus energia használatáé a jövő – szakmai roadshow Zalaegerszegen

Zalaegerszeg volt az első állomása a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága országos roadshow-jának, amely során az újrahasznosítható geotermikus energiáról esett szó. A programra többek között vállalkozók, hivatal- és településvezetők érkeztek, akik az általános ismertető mellett a jogi háttérről és a földtani jellegzetességekről kaptak tájékoztatást.

Mozsár Eszter

Felvételünkön a szakmai fórum részvevői: Dr. Varga Andrea főigazgató (Zala Vármegyei Kormányhivatal), Fürst-Borsos Ádám kabinetfőnök (SZTFH), dr. Káldi Zoltán országos bányakapitány (Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat), dr. Fancsik Tamás földtani igazgató (MBFSZ), dr. Nádor Annamária földtudományi szakreferens (MBFSZ), Bali Zoltán alpolgármester és Gonda Bence stratégiai elnökhelyettes (SZTFH).

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Sokak számára kihívást jelentett az elmúlt időszak, hiszen a koronavírus-járvány terjedése, majd az energiaválság átalakította az intézményi rendszereket, megváltoztatta mindennapjainkat, új problémakezelést kívánt meg – mondta köszöntőjében Bali Zoltán. Az alpolgármester leszögezte: az alternatív megoldások jelentik számunkra a jövőt. Meg kell ismerni a települések adottságait, ami alapján estlegesen kiváltató a gáz- vagy villamosáram felhasználása.

Számokkal alátámasztva Zalaegerszegen a közvilágításra évente 1,9 millió kilowattórát, a közintézmények – mintegy 188 fogyasztási ponton – további 2 millió kilowattórát használnak el, emellett az önkormányzat 200 ezer köbméter gázt használ évente. Ezekben nincsenek benne a városi cégek által üzemeltetett nagyobb létesítmények (sportcsarnok, uszoda, stadion), tette hozzá Bali Zoltán.

Gonda Bence, az SZTFH stratégiai elnökhelyettese rávilágított, hogy 1000 milliárd dollárnyi többletköltséget jelentett tavaly Európában az energiaár változása. Európa országait tekintve Magyarország az élmezőnyben, az első öt ország között szerepel a földhő felhasználásában. Jelenleg 1000 milliárd köbméter földgázt használ el hazánk, s ha ki tudjuk aknázni a természet adta lehetőségeket, akkor éves szinten 7-800 millió köbméternyi földgázt spórolhatunk meg. Az energetikai fejlesztésekkel együtt 2030-ra 1-1,5 milliárd köbméternyi földgáz kiváltása válik lehetővé, mondta a szakember. Dr. Fancsik Tamás, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat földtani igazgatója elmondta, a nemzetközileg elismert OGRe (Országos Geotermikus Rendszer) egy könnyen kezelhető és mindenki számára elérhető internetes felületen ad hiteles és naprakész földtani, vízföldtani, geofizikai információkat, adatokat az ország geotermikus energiavagyonával kapcsolatban.

A fórumon elhangzott, hogy március elsejével új jogszabályi keretek vonatkoznak a geotermikus energia kinyerésére és felhasználási lehetőségeire. A szakemberek rámutattak, vármegyénk kedvező természetföldrajzi adottságokkal rendelkezik, érdemes tehát elgondolkodni a lehetséges projektekről, a geotermikus energia hasznosításáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában