Félbeszakadt

2023.02.12. 07:49

A Fidesz frakció tagjai megelégelték a minősíthetetlen hangnemet, ezért kivonultak a kanizsai közgyűlésről

Két előterjesztés megvitatása szerepelt a pénteki soron kívüli közgyűlés napirendjén, ám csak az egyik ügyben született döntés, miután ismét, személyeskedéstől sem mentes vita bontakozott ki a Fidesz és az Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) frakciója között. Balogh László polgármester végül berekesztette az ülést.

Pásztor András

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A kanizsai közgyűlésben hetek óta puskaporos a hangulat, a péntekit megelőző testületi ülésen is két alkalommal, pénteken pedig egyszer rendelt el technikai szünetet Balogh László polgármester, hogy legyen ideje lehiggadnia a képviselőknek.

Ahogy korábban, pénteken sem segített a szünet elrendelése, a két frakció tagjai folyamatosan gúnyolták, becsmérelték egymást, miközben fontos ügyekben kellett volna dűlőre jutni.

Az egyik napirendi pont a közvilágítás rekonstrukciója és bővítése volt. Korábban megírtuk, hogy az ÉVE-frakció javaslatára nemzetközi közbeszerzést írnának ki a projektre, melynek keretében a beruházó több mint 5 ezer régi fényforrást cserélne energiahatékony LED lámpára. A konstrukció szerint az önkormányzat inflációkövető bérleti díjat fizetne, ám a lámpák a 13 évre megkötött szerződést követően sem kerülnének az város tulajdonába, így azt követően is bérleti díjat kellene fizetni.

Balogh László polgármester a szerinte előnytelen konstrukció miatt módosító indítványt terjesztett elő. A városvezető fejlesztési hitel felvételét javasolta, így a törlesztést követően nem kellene tovább bérleti díjat fizetni.

Az ÉVE-frakció időhúzásnak értékelte a polgármester javaslatát, ráadásul – mint az hangsúlyozták – garancia sincs arra, hogy a kormány hozzájárul, korábban ugyanis két másik esetben, például a bagolai hulladéklerakó bővítése kapcsán nem kapott engedélyt a város a hitelfelvételre.

A hosszú vitát követően Balogh László polgármester módosító javaslatát elvetették,  s a bérleti díjas, úgynevezett ESCO típusú konstrukció mellett döntött a közgyűlési többséget birtokló ÉVE-frakció.

A másik előterjesztés egy már elnyert pályázat kapcsán került a testület elé, melyben a Városfejlesztési Kft. helyett az önkormányzatot kellett megjelölni a konzorcium vezető tagjaként. A technikai jellegű döntés azonban ismét értelmetlen vitává fajult, a két frakció tagjai egymásra licitálva sértegették egymást.

Végül Balogh László polgármester szünetet rendelt el, majd nem sokkal ezután berekesztette az ülést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában