Áldás és vacsora

2023.01.24. 16:00

Vince-napi pincebejárást tartottak Tormaföldén

Az elmúlt hétvégén immár 13. alkalommal tartottak hagyományos Vince-napi pincebejárást a helyi Szent János-hegyen a hegyhát nevét viselő egyesület tagjai és vendégeik.

Korosa Titanilla

A Vince-nap résztvevői, elöl a borlovagrend tagjai

Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Az eseményen mintegy 45-en vettek részt, jelen voltak többen a Da Bibere Zalai Borlovagrendből, köztük elnökségi tagok, illetve érkeztek vendégek Becsehelyről, Pusztaszentlászlóról és Lentiből is.

A program kezdetén Keléné Juhász Ilona, a Szent János-hegyért Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket és megemlékezett a Vince-napi hagyományokról.

- A szőlészek és borászok mindig is a természettel együtt élték dolgos mindennapjaikat - mondta. - Így nem véletlen, hogy szokásainkban az időjárás és a termést befolyásoló istenek voltak a legfontosabbak. A szőlő védőszentjei közül Vince napja nyitja a sort az év elején. A hagyományt tisztelő gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját termésjósló ünnepnek tartják. 

Ezután szólt még a naphoz kapcsolódó népi megfigyelésekről, majd pincebejárással folytatódott a program, melynek kezdetét trombitaszó jelezte. A résztvevők a délután folyamán 8 borosgazdához látogattak el és kóstolták meg boraikat. A hagyományos ceremóniát Horváth József tagtársuk birtokán végezték el. A szőlőmetszésben a házigazda mellett közreműködött dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere, a szőlőt a bő termés reményében Smidéliusz Zoltán evangélikus püspök-helyettes áldotta meg, majd Keléné Juhász Ilona locsolta meg borral a szőlőtőket. Az ünnepi ceremónia a Himnusz közös eléneklésével ért véget. 

A pincejárást este vacsora és borkóstoló követte a tormaföldi kultúrházban. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában