Hírösszefoglaló

2023.01.04. 17:00

Újranyitott egy kisposta Keszthelyen, hatéves kislányt sebesített meg a tűzijáték Zalaegerszegen – híreink a térségből

Mozsár Eszter

Keszthelyen, az újranyitott Fodor utcai kisposta előtt Manninger Jenő és Raffai-Réz Ildikó

Fotó: Péter B. Árpád

ZALAEGERSZEGI HÍREK

Kormányzati segítség Zalaegerszegnek

Még a 2022-es városi költségvetést gyarapítja, s az energiaszámlák kiegyenlítését segíti az a 366,5 millió forintos állami támogatás, amelyet a kormány döntése értelmében a miniszterelnöki aláírás után Zalaegerszeg városa kap, jelentette be sajtótájékoztatón Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester – olvasható a Zalai Hírlapban. A képviselő elmondta, az Ukrajnát sújtó háború következményei Magyarországot is súlyosan érintik, az energiaárakra hat különösen kedvezőtlenül a nemzetközi helyzet. A kormány éppen ezért döntött arról, hogy hozzájárul a 10 000 lakosnál több lélekszámú települések rezsikiadásaihoz. A 2023-as városi költségvetés főszámai a következő hetekben alakulnak, az önkormányzati testületi döntés a tervek szerint február 15-én születik meg.

Megsérült egy hatéves kislány, amikor felrobbant mellette egy tűzijáték Zalaegerszegen

Tűzijáték sebesített meg 6 éves kislányt, az eset szemtanúit keresi a rendőrség – írja a zaol.hu. A felhívás szerint 2022. december 31-én 20 óra körül Zalaegerszegen, a Petőfi Sándor utca 26. előtti járdán 6 éves kislány mellett tűzijáték robbant fel, ami súlyos, II. fokú égési sérüléseket okozott a gyermeknek. A történtek tisztázása érdekében kérik, hogy aki látta az esetet, vagy arról bármilyen információval rendelkezik, jelentkezzen a Zalaegerszegi Rendőrkapitányságon. Információink szerint a sérült kislányt a Szent Rafael kórházban látták el, jelenleg is ott ápolják a gyermekosztályon.

Kőműves Kelemen a Hevesi-színházban

Kedden délelőtt megkezdődtek a Hevesi Sándor Színházban a Kőműves Kelemen című darab próbái. Szörényi Levente és Bródy János rockballadáját Tompagábor Kornél viszi színre, a címszereplőt Bot Gábor, Annát, a feleségét Dura Veronika alakítja – olvasható a Zalai Hírlapban. Az olvasópróba elején dr. Besenczi Árpád igazgató (aki a Vándort játssza majd) köszöntötte a hosszú asztal körül helyet foglaló „régi és új arcokat”, emlékeztetve: jelenleg a zalaegerszegi mellett csak a pécsi és a miskolci színház van nyitva az országban. A több mint húsz szereplőt, köztük öt gyermeket felvonultató rockballadát február 10-én 19 órakor mutatják be.

 

NAGYKANIZSAI HÍREK

Újabb kormányzati támogatás érkezett Nagykanizsára

Nagykanizsán, a polgármesteri hivatal előtt Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő tartott sajtótájékoztatót annak kapcsán, hogy a város a megemelkedett energiaköltségekhez 576 millió forintos támogatást kapott a kormánytól – olvasható a Zalai Hírlapban. A támogatás felhasználásáról szólva hozzátették, elsősorban az intézmények energiaköltségének csökkentésére szolgál, vagyis cégvezetők jutalmára ezt nem lehet átcsoportosítani. Az elmúlt három évben a nehézségek következtében kialakult költségvetési problémák megoldására már több mint 2,5 milliárd forintot kapott a város, mondták a politikusok.

A vármegye legjobb matekosai három városból

A Matematikai Tehetségekért Alapítvány és a Bolyai János Matematikai Társulat megyei tagozata 15. éve rendezi meg a Zala vármegyei középiskolai matematikaversenyt – olvasható a Zalai Hírlapban. A dolgozatokat minden tanuló a saját iskolájában, zárt ajtók mögött írta. Az idei írásbeli versenyen 325 diák, közülük 199 gimnazista és 126 technikumi tanuló vett részt. A kiíró szervezetek viadala jól szolgálja a diákok felkészülését a különböző országos megmérettetésekre. Dobogós helyezést a gimnáziumi kategóriában a zalaegerszegi Zrínyiből hat, a keszthelyi Vajdából és a nagykanizsai Batthyányból három-három fő, míg a technikumi kategóriában a zalaegerszegi Csányból hat, a nagykanizsai Cserhátiból és a Thúryból kettő-kettő fiatal ért el.

Jubileumi évet ünnepel a Kanizsai Fiatalok Közössége

A Kanizsai Fiatalok Közössége idén ünnepli fennállásának 15. jubileumát. A napokban kezdődik és várhatóan májusban készül el a KFK égisze alatt működő Magic Ritmo tánccsoport új bázisa – írja a zaol.hu. A Bazár udvarban található földszinti 117 négyzetméteres helyiség átalakítását követően két nagy terem áll rendelkezésükre. A beruházást a befolyt bevételekből, pályázati forrásokból és támogatásokból finanszírozzák. Nem mindenki költözik, a színjátszók maradnak a Honvéd Kaszinóban. Már gőzerővel szervezik 15. születésnapi gálájukat, melyet az év második felében tartanánk meg a HSMK színpadán, ahol teljes, 180 fős tagságunk színpadra lépne.

 

KESZTHELYI HÍREK

Újranyitott a bezárt kisposta Keszthelyen

Ismét kinyitott a keszthelyi Fodor utcai kisposta, amelyet nemrégiben a megemelkedett fenntartási költségek miatt bezárt a Magyar Posta Zrt. A további működtetéshez szükséges pénzt az önkormányzat biztosítja – olvasható a Zalai Hírlapban. A Balaton fővárosában a korábbi négy kisposta közül kettőt bezárt a vállalat, aminek hírére az önkormányzat azonnal tárgyalásokat kezdett az állami részvénytársasággal, s végül elérte, hogy a Fodor utcai szolgáltatási hely a jövőben is működhessen. Ehhez a képviselő-testület évente 20,5 millió forintot biztosít.

Január 23-ig zárva tart a Balatoni Múzeum

A keszthelyi Balatoni Múzeum állandó és időszaki kiállításai 2023. január 23-ig nem látogathatók, írja a zaol.hu. A múzeum január 24-től keddtől szombatig 9 és 17 óra között tart nyitva. A kutatókat arról tájékoztatták, hogy 2023. február 28-ig a gyűjtemények kutatása és a muzeális anyagokkal, adatokkal kapcsolatos ügyfélszolgálat szünetel, beleértve a személyes, elektronikus és telefonos megkereséseket is.

Visszavonul Schirilla György, a "nemzet rozmárja"

Tapolca szilveszteri fürdésén ezután is ott lesz és eljön, amíg csak hívják, azonban a nyílt vízi fürdőzésektől visszavonul idén Schirilla György. Mint elmondta, 2023 elején végre megjelenik az évek óta várt gyermekmesekönyve, amelyet várhatóan tavasszal Tapolcán is bemutat. Jövőre egy nagy búcsúúszást tervez a fővárosban, de aztán visszavonul – írja a zaol.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában