Hírösszefoglaló

2023.01.05. 17:02

Újrahasznosítják a használt sütőolajat Csörnyeföldén, falubuszt adtak át Kerkabarabáson – vármegyei híreink

Mozsár Eszter

Csörnyeföldén is lehet már szelektíven gyűjteni a sütőolajat a sárga színű gyűjtőedénybe

Fotó: ZH-Archívum

Ünnepek utáni méregtelenítés túrával Pethőhenyén

Az adventi időszak alatt még az ünnepekre hangolódott programjával, az újév második hétvégéjén, január 7-én, szombaton reggel pedig már az idei esztendő kirándulásainak sorát kezdi a Zalai Tekergők Kerékpáros Sport és Túra Egyesület – olvasható a Zalai Hírlapban. A résztvevők szombaton reggel 9 előtt negyed órával a pethőhenyei faluház udvarán találkoznak, innen indul a 12 kilométeres „Detox túra”. A közel négyórás, viszonylag könnyű gyalogtúra 300 méteres szintemelkedéssel jár. Arra kérnek mindenkit, hogy az időjárásnak megfelelő ruházatot és cipőt, leginkább bakancsot, kamáslit viseljen, továbbá igény szerint italt és szendvicset vigyenek magukkal.

Újrahasznosítják a használt sütőolajat Csörnyeföldén

Számos más településhez hasonlóan Csörnyefölde is csatlakozott a Cseppetsem! nevű ingyenes szelektív sütőolajgyűjtő programhoz. A helyi lakosok a faluház udvarára kirakott gyűjtőedénybe helyezhetik el a használt sütőolajat vagy sütőzsiradékot. Minderről Hóbor-Sztrahia Krisztina polgármester tájékoztatta a Zalai Hírlapot. Elmondta: a program több előnnyel is jár, ezek közül a legfontosabb talán az, hogy a lakosság által leadott olajat és zsiradékot újrahasznosítják, biodízel alapanyag keletkezik belőle, ezért az sem a település csatornahálózatát, sem a szennyvíztisztítókat nem terheli, de a környezetbe sem kerül ki, így az élővizet sem szennyezi. A környezetvédelem mellett az sem elhanyagolható szempont, hogy a gyűjtőcég literenként 25 forintot fizet a leadott sütőolajért és -zsiradékért, amit karitatív célra fordíthatnak. Az önkormányzattal kötött megállapodás értelmében ezt az összeget a nagykanizsai "Élettér" Állat- és Természetvédő Egyesület kapja meg támogatásként.

Falubuszt adtak át Kerkabarabáson

Szerdán jelképesen átadták használatra az új kilencszemélyes falugondnoki autót Kerkabarabáson – írja a zaol.hu. Paál István polgármestertől megtudtuk, hogy még 2021-ben pályáztak a járműre, ami tavaly év végén meg is érkezett hozzájuk. A személyszállítás, bevásárlás mellett a falugondnoki autóval oldják meg az ebédkiszállítást is, Kerkabarabás mellett további hat településen.

Először rendeztek szilveszteri programot Kerkafalván

Közösségi szilveszteri programot tartottak Kerkafalván december 31-én, első alkalommal – olvasható a Zalai Hírlapban. Az elmúlt év utolsó vidám eseményére a kultúrházba várták az érdeklődőket. A hagyományteremtő program ötletét Hári József alpolgármester vetette fel, így indult el a szervezés és valósult meg az évzáró mulatság, melyre a helybéliek asztalfoglalással jelentkezhettek saját társaságukkal. Végül családtagok, rokonok, barátok 8-10-12 fős asztaltársaságukkal összesen mintegy 65-en búcsúztatták közösen az óévet és köszönthették az új esztendőt.

Megkezdték a szociális tüzelő kiszállítását Zalalövőn

Ezen a héten kezdte meg a szociális tüzelő kiszállítását a kedvezményezettek részére Zalalövő önkormányzata - tájékoztat a zaol.hu. 2022-ben több mint 500 ezer forinttal nagyobb összegű – közel hárommillió forint – támogatást kaptak a Belügyminisztériumtól, ám az áremelkedések miatt ezúttal is 140 erdei köbméter keménylombos tűzifa vásárlására nyílt lehetőségük. Ez pontosan megegyezik az egy évvel korábbi mennyiséggel. A városnak önerőként közel 180 ezer, szállítási költségként pedig mintegy 570 ezer forintot kellett hozzátennie a programhoz.

Ismeretterjesztő falutúrát szerveznek vasárnap Lovásziban

Az olajos település tavaly ünnepelte 700 éves évfordulóját, Károly Róbert király uralkodása alatt, 1322-ben szerepelt először Lovászi neve – akkor még „Louazi” formában – egy oklevélben. A település lakosságszáma napra pontosan egy éve elérte a bűvös 1200-at, eggyel meg is haladta. A vasárnap délelőtt fél tízkor induló túrát Jánosi Ferenc, a szervező Kerka-völgye Baráti Kör Egyesület elnöke, Lovászi ma élő egyik legjobb ismerője vezeti. A falutúra nem csak a lovásziaknak szól, bárki csatlakozhat az ingyenes programhoz. A túra kiindulópontja, a találkozó helye a Hűség és hazaszeretet emlékművénél lesz.

Gaál Zsóka nyerte az egerszegi villámsakkot

Rapid sakkversenyt rendezett a Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK, amit Gaál Zsóka nyert meg, a magyar sakksport talán egyik legnagyobb reménysége – olvasható a Zalai Hírlapban. A 18 indulót számláló mezőnyben az ajkai sakkozó győzött, de csak szoros versenyben, hiszen Gaál Zsóka és a szintén 9 pontot szerzett rutinos egerszegi sakkozó, Horváth Sándor között holtverseny alakult ki, s kettejük között a Buchholz-pontszámítás döntött a fiatal tehetség javára. Az első két helyezés így elkelt, a harmadik helyen pedig a Csuti SK versenyzője, Nagy Kristóf végzett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában