Családias és modern környezet, rugalmas tanterv

2023.01.25. 14:30

Őri Viktória mérnökinformatikusként végez majd Győrben

A Zala vármegyei Nagykapornakon élő Őri Viktória sokáig írónak készült, ám mégsem a bölcsészettudományok irányában tanult tovább, hanem a győri Széchenyi István Egyetem mérnökinformatika szakára nyert felvételt, amit azóta sem bánt meg.

Mozsár Eszter

Őri Viktória megtalálta a számítását a Széchenyi Egyetemen

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A negyedéves hallgató készséggel mesél arról, hogy a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumban a nyelvi tagozaton kezdett tanulni, de még érettségi előtt váltott informatika szakos pedagógusának köszönhetően.

– A nyelvi osztályban kevesebb matematika óránk volt, így nekiálltam az érettségire való felkészülésnek, azaz matematika fakultációra jelentkeztem – mondta Viktória. – Eldöntöttem, hogy mindenképpen mérnökinformatikus szeretnék lenni. A jelentkezés során fontos szempont volt, hogy inkább vidéken keressek felsőoktatási intézményt, így találtam a győri Széchenyi István Egyetemre. A várost és az egyetemi kollégiumot gimnazistaként ismertem meg egyik barátom révén, azonnal megtetszett a környezet. Az egyetem külön városrészben, elkülönülten áll, a kollégiumok nagyon közel vannak a főépülethez, teljesen élhető ez a környezet. Másik nagyon fontos tényező, hogy a kevesebb létszám miatt nagyon családias és személyes a hangulat. Sokkal interaktívabbak az órák, könnyebb a vizsgákra is felkészülni, tudunk egymásra figyelni. Nem egy statisztikai adat vagyunk, hanem kötetlenül beszélhetünk a segítőkész oktatókkal. Teljes mértékben elégedett vagyok a választásommal, nagyon örülök egyébként, hogy elsőre felvettek, s terveim szerint szeretném elvégezni a mesterképzést. A szakon nagyon rugalmas a tantervünk, a kötelező tárgyakból álló alapképzés mellé sok szabadon választott tárgyat vehetünk fel. Mivel az SZE az Audival is duális megállapodást kötött, így a sok szakoktató miatt gyakorlatias a képzésünk. Megtanuljuk például, hogy az informatikának milyen nagy szerepe van a járműgyártásban, jelenleg pedig az SAP vállalatirányítási rendszerrel foglalkozunk, ez ugyancsak izgalmas terület. Jól tettem, hogy a gimnáziumban megalapoztam a matematika tudásomat, mert máig nagy hasznát veszem. Az informatika világában egyre több már a nő, s úgy érzem, hogy lányként ugyanúgy megállom a helyem, akár a fiúk. Persze arányait tekintve még mindig jóval több a fiú szaktársam, de mindent összegezve nagyon jó a közösségi életünk.

Viktória a tanulás mellett örömmel lett a mérnökinformatikus szak 10-15 fős szakbizottságának vezetője, ami plusz feladatokat jelent. A hallgatói önkormányzat nagy szerepet vállal az egyetem működésében, közvetítenek a hallgatók és oktatók között, mondja. A tagok közösségi, szabadidős eseményeket szerveznek, illetve segítenek a szociális támogatások pályázatait elkészíteni, valamint különféle adminisztrációs feladatokat ellátni. Viktória jelenleg az Audi Hungáriánál gyakornok, s már kapott ajánlatot a hosszabb távú együttműködésre, valamint a szakdolgozatának témája is a cégcsoporthoz kapcsolódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában