Előzetes üzleti terv

2023.01.04. 16:00

Kihívás a növekvő költségek kigazdálkodása a LÉSZ Kft.-nél

A növekvő költségek kigazdálkodása jelenti a legnagyobb kihívást ebben az évben.

Arany Gábor

A LÉSZ működteti a MunkásHotelt, ennek 85 százalékos kihasználtságával számoltak 2023-ra

Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

Ez a megállapítás is szerepel a Lakáskezelő, Építőipari és Szolgáltató (LÉSZ) Kft. idei előzetes üzleti tervében, amit a legutóbbi önkormányzati közgyűlés tárgyalt.

A Pais Kornél ügyvezető jegyezte tervezet úgy fogalmazott, 2023-ban a legnagyobb kihívás a társaság számára a növekvő költségek kigazdálkodása lesz. Ezek közül különösen az energiaárak várható növekedése, amely magával hozza a többi beszerzett termék és szolgáltatás árának növekedését is. A tervezés időszakában még nem ismert a 2023-as minimálbér és garantált bérminimum összege, amelyekhez igazítani kell a béreket, valamint az ezt meghaladó összegű fizetéseket is. A terv összeállításánál számoltak növekedéssel, de ennek pontos mértéke még ismeretlen.

A cég legjelentősebb bevételi tétele továbbra is a bérlakások és helyiségek bérleti díja, amelyeknél az előző 2 évben nem volt díjemelés. Ez évre 10 százalékos díjnöveléssel számoltak.

A társaság kezelésében lévő lakások és egyéb helyiségek számában a Mártírok útja 47. és 49. alatti rossz állapotú lakások bontásával kismértékű csökkenés történt. A cég 2022 novemberében 976 ingatlant kezelt, ebből 738 volt önkormányzati lakás és 238 egyéb ingatlan - garázs, pince, iroda, műhely. Ezen túlmenően tovább 35 saját tulajdonú lakást piaci alapon adnak bérbe. Úgy számolnak, hogy az átlagosan üresen álló lakások aránya éves szinten 5 százalék alatti lesz. A hasznosítható nem lakás célú helyiségek közül 7 iroda, 3 raktár, 3 üzlet, illetve néhány pincehelyiség, valamint 134 garázs bérleti díjával számoltak. A többi korlátozottabban forgalomképes, vagy piacon nem kiadható helyiség üres - jellemzően társasházi pince, illetve raktár. Ezek esetében azonban a társasház az üresen állás idejére is jogosan számítja fel a költségeket, amit bevétel nem csökkent, ezért ezt máshonnan kell kompenzálni. A vagyonrendeletben leírt szabályok szerinti alapítványok, egyesületek, közhasznú szervezetek 17 helyiséget bérelnek kedvezményes bérleti díjjal.

A közgyűlési határozat a cég 2023-ra vonatkozó előzetes üzleti tervét 673,4 millió forint árbevétellel és 2 millió forintos adózott eredménnyel fogadta el.

Döntöttek az ügyvezetői prémiumról is. Az éves személyi alapbér 30 százaléka fizethető ki e címen, ha a meglévők mellé további két önkormányzati épület esetében távoli mérőóraállás-leolvasást vezet be, annak érdekében, hogy minél pontosabb elszámolások készülhessenek, csökkenjen a ráfordított munkaidő és a mérőket távoli adatátvitellel le lehessen olvasni. Az éves személyi alapbér ötöde jár pluszban, amennyiben mozgásában korlátozott személyek részére az önkormányzati lakásrendszerben legalább egy akadálymentesített lakást alakítanak ki a cég saját pénzéből finanszírozva. Ugyanilyen mértékű prémium adható, amennyiben a társaság egyéb, lakáskiadással kapcsolatos kintlévőségének állománya tovább csökken és nem haladja meg a 2022 végi mértéket, valamint hatékony lakásgazdálkodást, ütemezett és racionális felújításokat folytat. Szintén 20 százalékkal premizálható, amennyiben a MunkásHotel kihasználtsága érdekében legalább négy vállalkozással tart fenn az év során szerződést munkavállalók elszállásolására. Minden további vállalkozással szállásolásra vonatkozó szerződés kötése esetén az ügyvezető részére az éves személyi alapbér 5 százalékának megfelelő prémium adható, maximum az éves személyi alapbér 30 százalékáig. Prémiumként a teljes éves személyi alapbér fizethető ki az esetben, ha a kitűzött prémiumfeladatok maradéktalanul teljesülnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában