Évforduló

2023.01.05. 15:30

Ismeretterjesztő falutúrát szerveznek vasárnap Lovásziban

Az olajos település tavaly ünnepelte 700 éves évfordulóját, Károly Róbert király uralkodása alatt, 1322-ben szerepelt először Lovászi neve – akkor még „Louazi” formában – egy oklevélben. A település lakosságszáma napra pontosan egy éve elérte a bűvös 1200-at, eggyel meg is haladta.

Korosa Titanilla

Lovászi múltjához az olajipar emlékei is hozzátartoznak

Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Az évforduló kapcsán több programot, ünnepséget is szerveztek a helyieknek, elszármazottaknak, érdeklődőknek. Közben felmerült a kérdés: vajon Lovásziban mindenki ismeri a lakóhelyét? Tudják, hogy volt valahol egy bolgárkertészet? Hallottak a mészégetőről? Ki tudná megmutatni a jégverem helyét? Mire használták a csillaggarázst? Számtalan ilyen kérdést lehet még feltenni a nagy múltú községről, a faluba újonnan érkezők pedig fel is vetették az „őslakosoknak”, hogy nem mesélnének-e a település történetéről, érdekességekről, híres-neves emberekről, akár egy falutúra keretében.

A kérést tettek követték, így első alkalommal január 8-án, vasárnap falutúrára hívják a szervezők az érdeklődőket, hogy egy 4-5 kilométer hosszú útvonalon bejárják a települést és közben a résztvevők választ kapnak kérdéseikre.

A 9.30-kor induló túrát Jánosi Ferenc, a szervező Kerka-völgye Baráti Kör Egyesület elnöke, Lovászi ma élő egyik legjobb ismerője vezeti. A falutúra nem csak a lovásziaknak szól, bárki csatlakozhat az ingyenes programhoz.

A túra kiindulópontja, a találkozó helye a Hűség és hazaszeretet emlékművénél lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában