Újborkóstolás és szőlőszentelés

2023.01.23. 12:30

Ha borral akarunk koccintani, foglalkozni kell a szőlővel

A kedvezőtlen időjárás miatt a tervezett Vince-napi pincejárás ugyan ezúttal elmaradt a Zalalövőhöz tartozó Pacsa-hegyen, a szőlővessző szenteléséről, valamint az újborok kóstolásáról azonban nem mondtak le a helyi Borborát Kör Egyesület tagjai.

Gyuricza Ferenc

Zalalövőn is megtartották a Vince-napi szőlőszentelést. A kép bal oldalán Galambos István, elől középen Páli Zoltán plébános

Fotó: Hári Gábor

A hagyományőrző programot az elnök, Galambos István birtokán tartották, ahol a gazda elmondta: rengeteg idő, energia és munka szükségeltetik ahhoz, mire a szőlőből bor lesz. Ezért, ha koccintani akarunk az itallal, akkor foglalkoznunk kell a növénnyel. Ez a kétkezi munka mellett a hagyományok ápolását is magába foglalja. A Zalalövői Borbarát Kör Egyesület ezért döntött úgy néhány éve, hogy más bortermő területekhez hasonlóan a kisvárost övező dombhátakon is meghonosítja a Vince-napi szőlőszentelést, s a hozzá kapcsolódó szokásokat. Az elnök külön örömét fejezte ki amiatt, hogy a Pacsa-hegyen fiatal gazdák is megjelentek, viszik tovább a szőlőművelés hagyományát.  

- Ahhoz, hogy idén is jó termésünk legyen, kérjük Isten áldását, illetve etessük, itassuk meg a szőlőt – utalt a házigazda a lugasdrótokra felaggatott kolbászra és szalonnára, miközben borral is meglocsolta az egyik kiválasztott tőkét. A szentelést pedig Páli Zoltán, a település plébánosa mondta.  

A hagyományőrző ceremóniát követően Galambos István borral – többek között Királylánykával és Pártiával kínálta vendégeit. Lapunknak pedig elmondta: bár az időjárás a Vince-napnak nem kedvez, a szőlőnek azonban a tavalyi aszályos év után nagyon jól jött ez a csapadékmennyiség. Az előző napok esőzése pótolta a tavalyi hiányt, a hó pedig azért hasznos, mert olvadáskor folyamatosan szívódik fel, a növény így hosszabb ideig tud táplálkozni belőle.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában